Ovako to izgleda kada 3D printeri proizvode hranu, čokoladu i slatkiše...

Manji 3D printer nazvan Chefjet ograničen je na jednobojne kreacije, dok veći Chefjet Pro može proizvesti višebojne slatke proizvode
3 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2014. 15:21h

Na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavljeni su 3D printeri koji prave hranu, a proizvode koji iz njih izlaze testirali su i posjetioci.

"Printanje hrane može da zvuči kao naučna fantastika, ali to je upravo ono što se ovdje događa", izvještava BBC-jev novinar Rori Selan-Džons.

Nakon što je probao čokoladu koja je tek izašla iz 3D printera rekao je da ima "prilično dobar okus".

Dva 3D printera hrane, koji prave čokoladu i slatkiše u čijoj je osnovi šećer, predstavila je u Las Vegasu američka kompanija 3D Systems, a u prodaju kreću kasnije ove godine. Takvi oblici slatkiša teško bi se mogli napraviti pomoću tradicionalnih metoda.

Manji 3D printer nazvan Chefjet ograničen je na jednobojne kreacije, dok veći Chefjet Pro može proizvesti višebojne slatke proizvode.

Međutim, jednom kada se nađu u prodaji cijene baš i neće biti svima prihvatljive. Tako se očekuje da će osnovna verzija koštati oko 5.000 američkih dolara, a naprednija dvostruko više.

Oba modela mogu proizvesti čokoladu ili slatkiše od šećera prožetog vanilijom, mentom i drugim ukusima.

Veći je u stanju da napravi slike "fotografskog kvaliteta" miješanjem različitih sastojaka koji se onda mogu omotati oko kolača i drugih površina. Sve se radi sloj po sloj.

Printeri prave slatkiše tako da prvo naprave fini sloj šećera sa ukusom koji nakon toga premazuju vodom kako bi se stvrdnuli.

NASA je u maju prošle godine dala novac za razvoj 3D printera hrane koji bi mogli koristiti astronauti.

Osnivač teksaške kompanije Systems & Materials Research Anjan Contractor razvio je printer za hranu koji koristi sirovine u praškastom i uljevitom stanju, koje je moguće čuvati i do 30 godina bez kvarenja - pomoću kojih stvara jela po narudžbi i odgovarajuće hranjivosti od šećera, složenih ugljikohidrata, bjelančevina i drugih osnovnih sastojaka.