"Samsung": Milijardu dolara za bonuse radnicima

„Samsung” obilježio 20 godina strategije koja ga je učinila tehnološkim gigantom
1 komentar(a)
Samsung, Foto: Beta/AP
Samsung, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.01.2014. 12:19h

„Samsung” je u posljednjem kvartalu 2013. prihodovao manje nego što su i najumjereniji analitičari prognozirali, nakon što je svojim radnicima podijelio gotovo milijardu dolara u bonusima kojim je kompanija obilježila 20 godina od kako je njen vlasnik postavio na put stvaranja tehnološkog giganta.

To nije naišlo na oduševljenje investitora, koji su tražili da njihove dividende budu povećane.

Profiti u posljednjem kvartalu 2013. iznosiće 8,3 biliona korejskih vona (7,7 milijardi dolara), što je šest odsto manje nego na godišnjem nivou a 18 odsto manje u odnosu na treći kvartal, kada je zabilježena rekordna prodaja, stoji u saopštenju kompanije.

Na to su uticali bonusi od oko 4.000 dolara, koliko je dobio svaki od 240.000 zapošljenih u zemlji i u inostranstvu, a kojima je obilježena strategija „novi menadžment“ direktora Li Kun Hea.

„'Samsungovi' specijalni stimulansi namijenjeni zapošljenima u zemlji i u inostranstvu su bili mnogo veći nego što se očekivalo“, kazao je analitičar Kim Jung Čan.

Profit će biti manji od 8,8 biliona vona, koliko su za Rojters prognozirala 23 analitičara, i biće najmanji od trećeg kvartala 2012, kada je kompanija prihodovala 8,1 bilion vona.

Li je preuzeo „Samsung” 1987. od oca, koji je osnovao kompaniju. Li je 1993. naredio podređenima da „promijene sve osim supruga i djece“ kako bi transformisali „Samsung” iz osrednjeg proizvođača televizora u tehnološkog giganta.

Od te godine, „Samsung” je sustigao „Soni” u prodaji televizora, „Nokiju” u prodaji mobilnih telefona i „Epl” u prodaji pametnih telefona.

Bonus video: