Glavni trendovi: Nosiva tehnologija i multimedija u oblaku

U Las Vegasu počinje International CES, sajam koji će pokazati tehnološke trendove u ovoj godini
0 komentar(a)
LG, CES 2014, Foto: Reuters
LG, CES 2014, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2014. 09:24h

International Consumer Electronic Show (CES) najveći je svjetski sajam potrošačke elektronike u svijetu.

Uoči sajma, neke od kompanija iskoristile su priliku da na specijalizovanom događanju CES Unveiled predstave neke od noviteta. Upravo ta manifestacija omogućava da naslutimo koji trendovi će dominirati na sajmu i u kojem smjeru će se razvijati industrija u sljedećih godinu dana.

Prema pokazanom, proizvođači nastoje da kreiraju nosivu elektroniku, a istovremeno se razvijaju aplikacije za mobilne uređaje pomoću kojih se može upravljati raznim elektronskim spravama daljinskim putem.

LG je tako predstavio mobilni uređaj G Flex, sa kojim namjerava da krene u distribuciju. Posrijedi je pomalo zakrivljeni pametni telefon koji ima naglašenije auditivne mogućnosti te P-OLED kapacitivni ekran osjetljiv na dodir. Riječ je više o phabletu nego o pametnom telefonu, jer je dijagonala ekrana šest inča (15,2 centimetra).

U LG-ju smatraju da je njime jednostavnije rukovati nego standardnim uređajima, a kao veliku prednost najavljuju i bateriju od 3.500 mAh.

Lenovo je predstavio Beacon, hub za dijeljenje sadržaja smještenih u "oblaku". Svaki multimedijalni sadržaj može se vrlo brzo prenijeti na bilo koji uređaj sa ekranom, netom nakon snimanja ili preuzimanja sa interneta.

Lenovo je demonstrirao kako se fotografija snimljena pametni telefonom može u nekoliko sekundi putem Beacona prikazati na ekranu televizora ili tableta. Inače, na sajmu Lenovo predstavlja svoj prvi LTE mobilni uređaj Vibe Z.

Priliku za predstavljanje inovacija iskazale su najviše manje kompanije. Tako je kompanija Sen.se predstavila Mother, sistem senzora koji dojavljuje različite informacije, detekciju pokreta, temperaturu i slične podatke, što je posebno poželjno kod starijih, nemoćnih osoba.

Programibilni stickovi postavljaju se uz određene predmete i dojavljuju svaku promjenu koja nije u skladu sa zadanim parametrima.

Kompanija Liquid Image predstavila je 4G kameru koja se može montirati na različite uređaje, na primjer na kacigu ili naočare skijaša, što onda daje novu dimenziju gledanja direktnih prenosa sportskih manifestacija.

To je samo jedna od primjena, a širenje i dijeljenje multimedijalnih sadržaja očigledno će obilježiti ovogodišnje izdanje CES-a.

Bonus video: