Novi virus zaključava kompjuter i tjera korisnika da plati 300 dolara

Američka služba koja prati napasti ove vrste navodi da su u opasnosti apsolutno svi korisnici, ne samo oni sa teritorije SAD
4 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2014. 08:37h

Virusi, spyware ili malware raznih vrsta često od korisnika za "oslobađanje" računara traže da njegov vlasnik plati otkup i ovaj trend nije neka novost, ali najnovija napast ove vrste navodno se širi nevjerovatnom brzinom Najnovija prijetnja korisnicima Widowsa dolazi u obliku trojanca CryptoLocker i izuzetno je agresivan. Osim što od korisnika traži nešto viši iznos za "oslobađanje" računara, za to daje izuzetno kratak vremenski rok, piše Gadgeterija.

Ako kojim slučajem pokupite CryptoLockera, virus će vam šifrovati lične podatke i datoteke i onemogućiti im pristup. Daće vam rok od 96 sati da platite 300 dolara ili će vam u protivnom svi zaključani podaci biti nepovratno izbrisani.

Trojanac se širi porukama e-pošte i to najčešće u obliku obavještenja iz UPS-a ili FedExa zajedno sa dodatkom u obliku .pdf.exe, datoteke dvostruke ekstenzije.

Američka služba koja prati napasti ove vrste navodi da su u opasnosti apsolutno svi korisnici, ne samo oni sa teritorije SAD, te da napada vlasnike Windowsa u verzijama 8, 7, Vista te XP.

Gadgeterija podsjeća korisnike da bi trebalo da koriste neko od antivirusnih rješenja sa najnovijim nadogradnjama i da ni u kom slučaju ne otvaraju dodatke e-pošte nepoznatih izvora.

Bonus video: