Pada interesovanje za mobline aplikacije

Sve do sada za Božić bi se bilježilo dvostruko više preuzimanja nego bilo koji drugi dan - ove godine prvi put se dogodilo da taj broj nije bio dvostruko veći nego nešto manji od toga
0 komentar(a)
Smart phone, Foto: Shutterstock
Smart phone, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2014. 12:29h

Prvi put zabilježeno je usporavanje rasta broja preuzimanja mobilnih aplikacija na Božić, dan kada je promet aplikacijama inače najveći.

Flurry, jedna od većih kompanija koje se bave oglašavanjem na prenosnim uređajima, mjerila je aktivaciju uređaja i broj preuzimanja aplikacija tokom božićnih blagdana. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 400.000 aplikacija širom svijeta, prenosi Tportal.

Sam Božić zadnjih je godina u pravilu bio dan kad bi se zabilježilo najviše preuzimanja aplikacija u godini, uglavnom zbog toga što bi puno ljudi dobilo nove uređaje na poklon, pa bi ih htjeli odmah da isprobaju, između ostalog i tako što bi preuzimali i instalirali aplikacije na njih.

Sve do sada za Božić bi se bilježilo dvostruko više preuzimanja nego bilo koji drugi dan - ove godine prvi put se dogodilo da taj broj nije bio dvostruko veći nego nešto manji od toga.

Tržište i dalje raste, samo sporije

Jedno od mogućih objašnjenja je da je to znak laganog zasićenja i sazrijevanja velikih tržišta engleskog govornog područja, poput onih u SAD-u i Velikoj Britaniji, u kojima većina potrošača već ima pametni telefon i/ili tablet, pa nema potrebu da preuzima aplikacije kako bi ga prilagodila svojim potrebama i željama.

Toj tezi u prilog idu i rezultati istraživanja prema kojima su traženi pokloni u SAD-u bile slušalice i slični dodaci koji poboljšavaju kvalitetu korištenja uređaja kojima korisnici već raspolažu.

Uprkos tome, broj preuzimanja nije pao - veći je 11 odsto nego prošle godine. Tržište, dakle, još raste, samo znatno sporije. Krajem prošle godine, taj porast iznosio je 90 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Bonus video: