Ovo su najveći promašaji u tehnologiji u 2013.

Uprkos najavama i velikim očekivanjima, nisu sve uređaje korisnici dočekali sa oduševljenjem
3 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2013. 16:27h

Najveće tehnološke kompanije ove su godine predstavile brojne uređaje koji su osvojili tržište i korisnike pa je potražnja za nekima od njih poput iPhonea 5S ili Nexusa 5 bila puno veća u odnosu na ponudu, odnosno količinu uređaja koje su Apple, odnosno Google mogli ponuditi. Ali, nisu sve uređaje korisnici dočekali sa oduševljenjem – neki su u potpunosti podbacili, dok su uređaji poput npr. iPhonea 5C prodani u milionima primjeraka, ali s obzirom na velika očekivanja tržišnih analitičara, oni ipak nisu ispunili ta (pre)velika očekivanja.

Ovo su neki od najvećih promašaja i razočaranja u tehnologiji ove godine:

Googleova barža – kada je počela gradnja Googleovog misterioznog objekta pojavile su se brojne teorije oko toga na čemu radi ova kompanija – neke su glasine govorile kako će to biti plutajući data centar ili trgovina za Googleove naočare. Ali, navodno će ovo ipak biti samo Googleov interaktivni prostor u kojem će ljudi moći da saznaju sve o novim tehnologijama, a pitanje je i kakva je njegova sudbina jer Google nije dobio sve potrebne dozvole za gradnju ovog objekta pa je on trenutno pod istragom.

iPhone 5C – iako se mnogi neće složiti sa izborom novinara Business Insidera da ovaj Appleov telefon spada među promašaje godine, činjenica je da Apple smanjio njegovu proizvodnju jer je ljubiteljima ove kompanije ipak puno zanimljiviji iPhone 5S. Neki su analitičari ranije čak predviđali da bi 5C mogao da bude najprodavaniji iPhone svih vremena, ali kao što je očigledno, ta se predviđanja skoro sigurno neće pokazati tačnim.

Yahooov novi logo – Marisa Mejer upravlja svim stvarima u Yahoou pa je tako upravo ona zaslužna i za razvoj novog logotipa kompanije, a na Business Insideru kažu kako bi neke stvari, poput razvoja loga, ipak trebalo da prepusti stručnijim ljudima.

Redizajn Yahoo Maila – na ovom se popisu našao još jedan Yahooov proizvod jer veliki broj korisnika ne voli novi dizajn njihovog maila u kojem su ugašene neke opcije. Takođe, dio je korisnika tokom decembra imao problema sa pristupom Yahooovom Mailu.

HTC One – HTC-ov najpopularniji telefon po mnogima je jedan od kandidata za najbolji pametni telefon godine, ali na Business Insideru upozoravaju da je njegova prodaja slabija od očekivane. Takođe, ovaj je telefon trebalo da spase HTC koji se nalazi u velikim finansijskim problemima, ali u tome ipak nije uspio.

Microsoft Surface RT – Microsoftov tablet koji radi na Windows RT operativnom sistemu pokazao se potpunim razočaranjem te je otpis neprodatih modela ovog tableta Microsoft koštao čak 900 miliona dolara

BlackBerry 10 – puno se očekivalo od nove verzije BlackBerry operativnog sistema i prvih telefona koji rade na njemu, ali ne samo da se situacija za ovu kompaniju nije popravila, već je dosegla katastrofalne razmjere.

Facebook Poke – Facebook je ove godine pokušao da kupi Snapchat, ali Zukerberg u tome nije uspio. Korisnicima koji žele da razmjenjuju samouništive poruke ova je kompanija još ranije predstavila svoju aplikaciju nazvanu Facebook Poke, ali ta se aplikacija pokazala kao teški promašaj i korisnicima je i dalje držati 'original', odnosno Snapchat.

Samsung Galaxy Gear – Samsung je htio prestići Apple i predstaviti svoj pametni sat prije iWatcha. U tome je uspio, ali njihov sat Galaxy Gear nije naišao na previše pohvala tako da korisnici očekuju puno više od nasljednika ovog sata kojeg bi Samsung trebalo da predstavi sljedeće godine.

Facebook Home – umjesto svog pametnog telefona Facebook je predstavio softver kojim je htio da 'osvoji' Androide tako da bi korisnici telefona koji rade na Googleovom mobilnom operativnom sistemu na početnom ekranu svojih uređaja mogli da prate sve novosti sa ove društvene mreže. Umjesto toga, Facebook Home doživio je pravi debakl i pokazalo se da korisnici ipak ne žele da im prva stvar koju vide kada pogledaju na svoj telefon budu obavještenja sa Facebooka.

Galerija

Bonus video: