Zaboravimo elektromobile do 2040?

Dizel vozila bi trebalo da udvostruče svoj udio sa dva na četiri odsto, a posebno je zanimljiva uloga hibrida, kod kojih se očekuje tek 5 odsto tržišnog udjela
0 komentar(a)
Hong Kong, električni taksi, električni automobil, Foto: Beta/AP
Hong Kong, električni taksi, električni automobil, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.12.2013. 13:45h

Istini za volju, benzin će s vremenom biti sve manje i manje dominantan, ali američko Ministarstvo predviđa kako će do 2040. na gorivo i dalje ići 78 odsto automobila (u odnosu na trenutnih 82 odsto).

Ovakav trend postaje nešto jasniji kada se u obzir uzme podatak da će se novi automobili razvijati tako da budu što efikasniji, čime će se skočiti s prosječnih 21,5 milja po galonu (11l/100km) na 37,2 milja (6,32l/100km) po galonu.

U izvještaju Ministarstva se navodi i kako će prosječni stanovnik SAD preći 30 odsto više puta u motornom vozilu.

Dizel vozila bi trebalo da udvostruče svoj udio sa dva na četiri odsto, a posebno je zanimljiva uloga hibrida, kod kojih se očekuje tek 5 odsto tržišnog udjela. Plag-in hibridi i električna vozila bi trebalo da čine svega 2 odsto vozila, a najveći porast se očekuje kod start-stop sistema, regenerativnih kočnica i sl. što se da iskoristiti kod standardnih (benzinskih) vozila.

Naravno, vrijedi imati na umu kako se izvještaj odnosi samo na tržište SAD, tako da ostatak svijeta ne mora (nužno) da prati ovakav predviđeni razvoj, no s obzirom na to da mnogi veliki igrači sve više napora ulažu u potpuno električne automobile, rezultati predviđanja su možda pomalo neobični, čak i za SAD, ocjenjuje Tportal.

Bonus video: