Patent koji bi mogao pokazati kako će izgledati računari za koju godinu

Prednost ovakvog sistema je u fleksibilnosti jer korisnik može da bira veličinu projektovanog prikaza, što na tipičnim laptopima i računarima nije moguće
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2013. 19:29h

Kompaniji Apple je odobren patent za "desk-free" računar koji se puni bežičnim putem. Zahtjev za patentom podnesen je još u septembru 2008. godine, a odobren je sredinom decembra ove.

Sudeći prema opisu na stranicama američke kancelarije za patente (USPTO), u pitanju je računarski sistem sa integrisanim projektorom čiji bi prikazi zamijenili monitore kakve većina računara koristi.

Sistem je takođe opremljen senzorima poput akcelerometra i svjetlosnog senzora koji bi prikupljali podatke o udaljenosti uređaja od zida, osvijetljenosti prostorije i slično.

Prednost ovakvog sistema je u fleksibilnosti jer korisnik može da bira veličinu projektovanog prikaza, za razliku od tipičnih laptopa i računara kod kojih se veličina ekrana ne može mijenjati. Sistem bi takođe koristio takozvano induktivno punjenje, metod kojim se energija umjesto preko kabla prenosi putem elektromagnetnog polja.

Zasad nije poznato kada i da li će se uopšte takav sistem naći na tržištu, ali ovaj patent bi mogao da pokaže u kojem će smjeru ići svijet personalnih računara tokom sljedećih nekoliko godina ili čak decenija. A moguće je da će ovako izgledati i famozna Appleova pametna televizija o kojoj se već dugo spekuliše.

Bonus video: