Mobilne mreže ne štite korisnike od špijunaže

Njemački kriptolog je kritikovao operatere što se ne služe tehnologijom za zaštitu klijenata od nadzora i od prevare
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2013. 17:49h

Mobilne mreže širom svijeta ne koriste se "zakrpama" koje su im na raspolaganju od 2008. i koje bi umanjile mogućnost da američka Nacionalna agencija za bezbjednost prisluškuje mnoge razgovore na mobilnom telefonu, rekao je jedan stručnjak za sajber sigurnost.

Karsten Nohl, glavni naučnik berlinske kompanije Security Research Labs rekao je za Rojters uoči konferencije u Njemačkoj da je njegova kompanija to otkrila tokom pregleda sigurnosnih mjera kojima se služe mobilni operateri širom svijeta.

Još je rekao da se operateri ne brinu za ranjivost sistema zbog kojega hakeri mogu da kloniraju i daljinski upravljaju nekim SIM karticama. Za tu se ranjivost saznalo u junu.

Njemački kriptolog je kritikovao operatere što se ne služe tehnologijom za zaštitu klijenata od nadzora i od prevare te dodao kako ne misli da je uzrok tome pritisak obavještajnih služba.

Portparol Udruženja GSM koja predstavlja oko 800 mobilnih mreža širom svijeta rekla je da ne može da komentariše Nohlovu kritiku dok još nije vidjela njegovu prezentaciju o toj temi na hamburškom kongresu Chaos Communications u Hamburgu, najvećoj evropskoj godišnjoj konferenciji o pitanjima hakerisanja, bezbjednosti i privatnosti.

Bonus video: