Da li je riješena misterija Bermudskog trougla?

Dr Simon Boksal, stručnjak za okeane, rekao je da se na području Bermudskog trougla može dogoditi sudar tri velike oluje iz različitih pravaca koje mogu da stvore savršene uslove za monstruozne talase
123 pregleda 3 komentar(a)
Bermudski trougao, Foto: Wikipedia
Bermudski trougao, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 05.08.2018. 08:00h

Riječ je o jednom od najvećih misterija modernog doba i toje naziv za morski trougao između Bermuda, Floride i Portorika u Atlantskom okeanu. Ima površinu od oko 1.140 kvadratnh kilometara, a stručnjaci sa Univerziteta "Southhampton" u Velikoj Britaniji, veruju da misteriju mogu da objasne jednim prirodnim fenomenom.

Govoreći u dokumentarcu "Enigma Bermudskog trougla" naučnici su objasnili da su uz pomoć simulatora vještački stvorili monstruozne talase visoke i do 30 metara.

Takvi talasi su prvi put snimljeni putem satelita 1997. godine blizu obale Južnoafričke republike. Naučnici su sagraditi model "USS Cyclopsa", velikog broda koje je nestalo u Bermudskom trouglu 1918. godine pri čemu je 300 ljudi nestalo.

Dr Simon Boksal, stručnjak za okeane, rekao je da se na području Bermudskog trougla može dogoditi sudar tri velike oluje iz različitih pravaca koje mogu da stvore savršene uslove za monstruozne talase.

"Dešavaju se oluje na jugu i na sjeveru, i onda slijedi sudar. Ako stigne još jedna iz pravca Floride, to tada postaje smrtonosna formaciju", rekao je Boksal, a prenosi "Jutarnji list".

Iako se misterija Bermudskog trougla može objasniti teorijom o talasima mitovi koji se vezuju za ovu enigmu vjerovatno će živjeti zauvijek. Pod nerazjašnjenim okolnostima u toj zoni u proteklih nekoliko stotina godina nestale su desetine brodova i aviona, a prema nepotvrđenim statistikama, u tom dijelu okeana do sada je nestalo više od 8.000 ljudi, prenosi B92.