Zogović: Za Sindikat je Kolektivni ugovor zakon

Menadžment UCG priznao da je pogrešno obračunao platu na pojedinim fakultetima i obećao ispravke
259 pregleda 0 komentar(a)
Vukašin Zogović, Foto: Savo Prelević
Vukašin Zogović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2018. 15:29h

Menadžment Univerziteta Crne Gore najavio je da će plata za novembar biti obračunata u skladu sa važećim korektivnim koeficijentima, a taj stav do sada je dobilo nekoliko univerzitetskih jedinica, saznaju “Vijesti”.

Time je rukovostvo UCG priznalo da je došlo do greške u obračunu zarada za oktobar, zbog kojeg profesori nijesu primili platu na vrijeme, a mnogima je bila manja od 100 do 300 eura. Osnovne plate nijesu smanjivane, ali korektivni koeficijenti jesu.

Prema dokumentu u koji smo imali uvid, rukovodstvo UCG je obećalo jednom od fakulteta da će “za profesore/saradnike koji su na posljednjem obračunu plate imali značajno umanjenje, biti izvršene nadokande u skladu sa korigovanim opterećenjima za tekuću školsku godinu”.

“Vijesti” su nedavno obajavile da je umanjenje plate profesorima obrazloženo time da su svi koji nemaju 10 budžetskih studenata u grupi izgubili korektivni koeficijent zarade za predavanja i vježbe, a rad sa takvim grupama im je koeficijentom predviđenim za mentorsku nastavu (konsultacije).

Iako tvrde da umanjenje plata u skladu sa Uredbom Vlade, Pravilima studiranja i Pravilnikom korišćenja sredstava UCG iz 2015, iz te visokoobrazovne ustanove odbijaju da odgovore “Vijestima” da li su, posljednje tri godine, profesori primali veće zarade koje im nijesu pripadale i ko je odgovoran za takvo trošenje novca te ustanove.

Nijesu odgovorili ni koji je akt UCG za obračun plata profesorim najbitniji - Kolektivni ugovor, Pravila studiranja ili Pravilnik o korišćenju sredstava.

Kolektivni ugovor predviđa da grupe iz oblasti prirodnomatematičkih i tehničkih nauka ili iz oblasti umjetnosti treba da imaju najmanje tri prvi put upisana studenta.

KU, koji su 2016. potpisali tadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković, bivša rektorka Radmila Vojvodić i predsjednik Sindikata UCG Vukašin Zogović, još precizira da u grupi na predmetima u oblasti društvenih nauka treba da ima najmanjne pet studenata.

Prema tom dokumentu, korektivni koeficijenti kreću se između 0,1 za mentrosku nastavu (periodične konsultacije sa studentima) do 1,2 za časove na klinikčim predmetima, akademskim i doktorskim studijama.

“Za nas je KU akt koji se mora poštovati i njega stavljamo u prvi plan. Za nas je KU zakon”, saopštio je juče “Vijestima” predsjednik Sindikata UCG Vukašin Zogović.

Ističe da je, nakon saznanja o posljednjem obračunu zarada, imao sastanak sa prorektorkom za nastavu Đurđicom Perović.

“Iskristalisalo se više problema, počev od toga da nijesu jedinstveni spiskovi studenata. Kad kažemo prvi put upisani na neku godinu studija, mislimo i na budžetske i na samofinansirajuće jer i njihovo školovanje neko plaća. Za početak, moraju postojati jedinstveni spiskovi studenata sa svih fakulteta”, kazao je on.

Očekuje da će se situacija riješiti u korist predavača.

“Prije naredne plate, svi će biti upoznati sa svojim obračunom i imaće priliku da dostave prigovor. Svaki će biti pojedinačno razmotren, a Sindikat će biti tu reaguje. Sindikat se nije miješao u oganizaciju nastave, ali znamo šta predviđa KU”, zaključio je on.

Poručio je i da će se Sindikat organizovati ako odluka menadžmenta UCG “ostane i dalje negativna po zaposlene”.

Zahtjev Ombudsmana razmatrali mejlovima

Prema nezvaničnim informacijama, Senat UCG imao je juče elektronsku sjednicu, tokom koje su se informisali i o tome da je zamjenik Ombudsmana Siniša Bjeković u vezi sa pritužbom vanrednog profesora Janka Ljumovića.

Profesor Ljumović od Ombudsmana je zatražio zaštitu od UCG tvrdeći da ga je ova visokoškolska institucija grubo diskriminisala i povrijedila mu ljudska prava u procesu njegovog izbora u akademsko zvanje redovnog profesora.

Tokom ljetošnjeg glasanja za izbor u zvanje Ljumovića, nijedan član Senata nije bio protiv, ali ih je zato bilo 10 uzdržanih.

Iz UCG juče nijesu htjeli da odgovore na naša da li je Senat zasjedao elektronski i zbog čega su se na taj način informisali o zahtjevu Ombudsmana da se izjasne po pritužbi profesora Ljumovića.

Bonus video: