Evropa pokreće takmičenje u buđenju svemirske letjelice

Projekat je osmišljen tako da svako može da napravi i podijeli video-snimak u kojem jedna ili više osoba viču “Rozeta, probudi se!”
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2013. 17:10h

U hladnoj dubini svemira, svemirska proba Rozeta uskoro će se probuditi iz višegodišnjeg sna kako bi se 2014. susrela sa kometom, a evropski naučnici žele da im vi pomognete u buđenju uspavane letjelice.

Evropska svemirska agencija poziva obožavaoce kometa širom svijeta da naprave specijalnu video poruku kako bi probudili Rozetu u novoj kampanji pod nazivom “Rozeta, probudi se”.

Projekat je osmišljen tako da svako može da napravi i podijeli video-snimak u kojem jedna ili više osoba viču “Rozeta, probudi se!”. Deset najboljih će biti nagrađeno, a jedna od nagrada uključuje i slanje poruke sa snimka letjelici Rozeta dok se bude približavala svom cilju.

Lansirana 2004. godine, Rozeta je putovala oko Sunca pet puta, prikupljajući energiju iz orbita Zemlje i Marsa kako bi se katapultirala u dubinu svemira. U avgustu 2014. godine, letjelica će imati susret sa kometom 67P/Čurjumov-Gerasimenko i pratiće je godinu dana, ispitujući za to vrijeme ledenu loptu prašine dok se bude približavala Suncu.

Nakon posmatranja dva mala asteroida, Rozeta je utonula u hibernaciju duhu 31 mesec u junu 2011. godine, što predstavlja najteži i najhladniji dio njene misije. Nakon buđenja, pripremiće se za manevar u dubokom svemiru kako bi konačno stigla do komete u avgustu iduće godine, nedaleko od orbite Jupitera. Tri mjeseca kasnije, Rozeta će spustiti Philae lender na površinu komete, gdje će proučavati kako se 67P/Čurjumov-Gerasimenko mijenja tokom putovanja ka Suncu.

Takmičenje je otvoreno 10. devembra i trajaće do 20. januara 2014. godine u 18 časova i 30 minuta po našem vremenu. Rozeta će se probuditi u 11 časova, istog dana, a pobjednici će biti proglašeni 24. januara.

Učesnici svoje snimke mogu okačiti na zvaničnu Fejsbuk stranicu Evropske svemirske agencije, gdje drugi korisnici mogu glasati.

Top 10 snimaka biće poslato Rozeti uz pomoć jedne od ESA-inih stanica u dubokom svemiru. Pokloni sa brendiranim suvenirima ESA-e biće uručeni svakom učesniku koji uđe u top 10. Dalje, dva autora iz top 10 dobiće specijalnu ulaznicu za Kontrolni centar Rozete u Darmštatu u Njemačkoj, kako bi u novembru 2014. prisustvovali specijalnoj proslavi prvog spuštanja na kometu.

Korisnici Tvitera takođe su pozvani da učestvuju u kampanji “Rozeta, probudi se” tako što će pratiti i dijeliti #WakeUpRosettta na @ESA_Rosetta.

Galerija

Bonus video: