Na internetu više botova, nego ljudi

Nešto više od polovine “neljudskog” saobraćaja pripisuje se pretraživačima i drugim “dobrim botovima”, koji između ostalog, ljudima olakšavaju korišćenje interneta
87 pregleda 0 komentar(a)
google, Foto: Thecoolsolutions.blogspot.com
google, Foto: Thecoolsolutions.blogspot.com
Ažurirano: 14.12.2013. 14:11h

Dok vi čitate ovaj tekst, na istoj strani je i ogroman broj “neljudskih” čitalaca.

Prema studiji koju je sproveo servis za bezbjednost na internetu Incapsula, ljudi učestvuju u svega 38,5 odsto ukupnog internet saobraćaja. Drugim riječima, 61,5 odsto ili gotovo dvije trećine svih internet posjeta čine internet botovi, što je naziv za širok spektar softverskih aplikacija koje ulaze na stranice u ime svog vlasnika – čovjeka.

Iako možda to djeluje kao scenario za neki od nastavaka “Terminatora”, ali nema potrebe za panikom. Nešto više od polovine “neljudskog” saobraćaja pripisuje se pretraživačima i drugim “dobrim botovima”, koji između ostalog, ljudima olakšavaju korišćenje interneta.

Incapsula pripisuje preostalih 30,5 odsto takvog saobraćaja “lošim botovima”, koji su zapravo spam komentari i linkovi, kao i mehanizmi za krađu podataka i distribuciju virusa.

Jedan takav bot “inficira” PC da stvara lažne preglede na stranama, a zatim te podatke koristi u prodaji oglasnog prostora.

Taj softver je tako sofisticiran, da ima sopstveni antivirusni mehanizam koji može pronaći i uništiti suparničke “napadače”.

Na osnovu podataka prikupljenih u posljednjih 90 dana na 20.000 sajtova, Incapsula je registrovala 1,45 milijardi bot posjeta u sklopu saobraćaja iz 249 zemlje.

Prema dr Janu Braunu iz Centra za bezbjednost Oksford univerziteta, podacima treba pristupati sa dozom skepticizma, jer korisnici Incapsule “možda i nijesu reprezentativni na širem polju interneta”.

Bonus video: