Žmigavci na rukavici mogli bi da spasu brojne živote

Kickstarter projekat Zackees Turn Signal Gloves želi da učini svjetlosnu signalizaciju privlačnom, ali i vidljivom, za bicikliste, skejtere, džogere i ostale
95 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2013. 09:31h

Biciklisti i ostali učesnici u saobraćaju koji nisu opremljeni svjetlosnom signalizacijom kao vozači automobila ili motocikala trebalo bi da rukom signaliziraju da žele da skrenu. Ali, kako to često biva ili ih vozači ne primijete na vrijeme, ili ni ne signaliziraju da planiraju skrenuti.

Kickstarter projekat Zackees Turn Signal Gloves želi da učini svjetlosnu signalizaciju privlačnom, ali i vidljivom, za bicikliste, skejtere, džogere i ostale.

Ovo su obične biciklističke rukavice sa odrezanim vrhovima prstiju, ali na njih su ugrađene LED strelice. Sve što treba da učinite je da podignete ruku, aktivirate kontakt i vozači iza vas će vidjeti gdje planirate da skrenete.

Rukavice rade na baterije, a podrškom na Kicstarteru za 69 dolara ćete moći da rezervišete svoj par.

Biće dostupne u raznim bojama, a skuplja verzija će imati punjive baterije.

Rukavice su proizvod Zacha Vorhiesa, programera koji je prije radio u Googleu, a u promotivnom videu objašnjava kako su rukavice nastale. Prije nekoliko godina je sa prijateljem iz zabave napravio modni dodatak koji svijetli. To je na modnoj reviji vidio dizajner koji je naručio još pet kreacija, a među njima je Vorhies napravio i rukavice. Projekat na Kickstarteru trenutno je skupio nešto više od 10.000 dolara, a planirani cilj je 35.000.

Bonus video: