"Pametni brushalter" sprečava da se prejedete

"Trebalo je da smislimo gdje bi ugradili te uređaje, a da ženama ne bude neprijatno da ih imaju na sebi tokom dužeg vremena"
68 pregleda 2 komentar(a)
brushalter, Foto: Trendhungry.files.wordpress.com
brushalter, Foto: Trendhungry.files.wordpress.com
Ažurirano: 05.12.2013. 10:31h

"Pametni telefoni" napravili su svojevrsnu revoluciju, ali i podigli očekivanja od novih tehnologija na neki novi nivo. Koji će biti novi revolucionarni proizvod? Google naočare i Samsungov Galaxy Gear pametni sat neki su od proizvoda koji su najavili dolazak "nosivih" računarskih proizvoda. U tom smjeru krenuo je Microsoft koji je za svrhu jednog istraživanja razvio "pametni brushalter" koji bi trebalo da pomogne u sprečavanju "emocionalnog prejedanja".

Prototip ovog proizvoda izrađen je u saradnji sa naučnicima Univerziteta u Ročesteru, u Njujorku i Sautemptona u Velikoj Britaniji. Uređaj ima ugrađene senzore za elektrokardiogram (EKG), mjerenje kožne aktivnosti (EDA), žiroskop i akcelometar, objavljuje Neowin.

Naučnici su objasnili zašto su se odlučili da te uređaje ujedine baš u brushalter.

"Trebalo je da smislimo gdje bi ugradili te uređaje, a da ženama ne bude neprijatno da ih imaju na sebi tokom dužeg vremena. Brushalter je bio idealan izbor jer smo zbog blizine srca bili u mogućnosti da istovremeno "skupimo" podatke EKG-a i EDA-a".

Pomoću posebnog rješenja GRASP (Generic Remote Access Sensing Platform) podaci bi se odašiljali na posebno razvijenu dizajniranu Windows Phone aplikaciju putem bluetootha, a backup podataka odvijao bi se preko Windows Azure.

Aplikacija EmoTree služi za prikaz trenutnog raspoloženja. Korisnik dobija podsjetnike svakih sat vremena da unese informaciju kako se trenutno osjeća, a vodi se i evidencija o svakom obroku i međuobroku kroz dodavanje listova na Emo stablo. Nakon prijave, a prije unosa obroka, program traži da se unese i kakvo je bilo raspoloženje korisnika prije jela.

"Ekran intervencije" koristi se za duboke vježbe disanja kada aplikacija, pomoću podataka sa senzora, "otkrije" da je korisnik pod stresom. Na taj način se želi korisnik odvratiti od namjere da se smiri posezanjem za nekom hranom i da se dubokim disanjem vrati u mirnije raspoloženje.

Tokom istraživanja 87,5% ispitanica izjasnilo se da su korištenjem ove metode postale svjesnije svojih emocija i prehrambenih navika, dok je njih 37,5% izjavilo kako je promjena u prehrambenim navikama rezultat emocionalne svijesti i bilježenja unosa hrane.

Bonus video: