Aplikaciju protiv straha od pauka odobrili i zdravstveni stručnjaci

Phobia Free koristi novu interaktivnu metodu postizanja cilja kroz tehnike relaksacije i igru
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2013. 08:14h

Samo spominjanje riječi pauk kod mnogih ljudi izaziva jezu. Srećom po sve koji pate od arahnofobije, izašla je aplikacija za iPad i iPhone koja će im pomoći da prevaziđu svoje strahove.

Aplikacija se zove Phobia Free, a odobrila ju je i engleska Nacionalna zdravstvena služba.

Pomaže ljudima da se suoče sa svojim strahom tako što ih postepeno izlaže sve realnijim paucima.

Phobia Free koristi novu interaktivnu metodu postizanja cilja kroz tehnike relaksacije i igru, tokom koje korisnici postižu određene ciljeve i prate svoj progres.

Korisnici se sa strahom suočavaju napredujući od virtualnih prikaza simpatičnih pauka pa do realističnih tarantula, koje izgledaju i ponašaju se poput pravih.

"Odobravanje naše aplikacije je veliko priznanje za naš rad. Vjerujemo da je inicijativa Nacionalne zdravstvene službe omogućavanja pristupa kvalitetnim i pouzdanim aplikacijama i zaštite pacijenata veoma važna. Smartphonei i tableti postali su nezaobilazni alat u pristupu medicinskim informacijama", izjavio je Andres Fonseca, suosnivač kompanije Virtually Free, koja je napravila aplikaciju.

Arahnofobija je hronični strah od pauka i ima je šest posto svjetske populacije. U ekstremnim slučajevima može izazvati i panične napade. Radi se o jednoj od najuobičajenijih fobija u svijetu.

Galerija

Bonus video: