Šmit: Internet nezaustavljivo liberalizuje Kinu

"Jednostavno, ne možete u zatvor smjestiti dovoljno Kineza ako se oni dogovore oko nečega", smatra predsjednik izvršnog odbora kompanije Google
0 komentar(a)
Erik Šmit, Foto: Reuters
Erik Šmit, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2013. 08:35h

Širenje društvenih mreža i medija u Kini dovešće do liberalizacije a kako se sve više ljudi bude priključivalo na internet kineska vlada više neće moći zaustaviti promjene, rekao je u ponedjeljak predsjednik izvršnog odbora kompanije Google, Erik Šmit.

Govoreći na konferenciji u Londonu, Šmit je podsjetio na ovomjesečni susret s kineskim predsjednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom, nekoliko sedmica nakon što je Kina uvela stroga pravila za društvene mreže.

Rastuća popularnost usluga poput Weiboa, kineske verzije Twittera, i servisa WeChat za razmjenu poruka, cenzuru će činiti sve težom, tvrdi Šmit

Po novim zakonima, kreatori "online glasina" će se suočiti s oštrim kaznama ako se njihove "klevete" prenesu ("šeruju") više od 500 puta na društvenim mrežama.

"Najzanimljive u razgovorima s vladom, od najviših do najnižih instanci, je da su opsjednuti internetom, zbog čega su i donijeli te zakone", kazao je Šmit na konferenciji koju je organizovao nezavisni institut za politiku "Chatham House".

Poslušajte u cjelosti razgovor Erika Šmita sa novinarom BBC-a, Nikom Gouvingom, na konferenciji u Londonu

Google je 2010, navodeći kao razlog sve snažniju cenzuru, svoje pretraživače izmjestio iz Kine, druge najveće ekonomije svijeta, u Hong Kong.

No, rastuća popularnost usluga poput Weiboa, kineske verzije Twittera, i servisa WeChat za razmjenu poruka, cenzuru će činiti sve težom, tvrdi Šmit.

"Jednostavno, ne možete u zatvor smjestiti dovoljno Kineza ako se oni dogovore oko nečega", rekao je.

"Nećete to moći da zaustavite pa i ako vam se ne sviđa, a to će neminovno uzrokovati liberalizaciju", zaključuje Šmit.

Bonus video: