Vrijednost bitkoina se povećala čak 66 puta!

Sa jednim bitkoinom, prije nekoliko mjeseci mogla se vjerovatno kupiti jedna maskica za iPhone od 80 juana, sada se može kupiti najnoviji iPhone 5S
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2013. 16:27h

Kina je postala prva svjetska trgovinska platforma za Bitcoin, koji je digitalna i virtuelna valuta samo na internetu. Vrijednost jednog bitkoina u utorak je ostvarila rekord od 900 US dolara u jednom trenutku, što je 66 puta više u odnosu na vrijednost u januaru. Najnoviji podaci govore da je 100.000 bitkoina razmijenjeno dnevno u Kini, polovina od ukupne svjetske kvote.

Sa jednim bitkoinom, prije nekoliko mjeseci mogla se vjerovatno kupiti jedna maskica za iPhone od 80 juana, sada se može kupiti najnoviji iPhone 5S.

Šta je Bitcoin?

Kineska trgovačka platforma BTC China kaže da je najveća trgovačka vrijednost premašila 200 miliona juana dnevno, odnosno oko 33 miliona US dolara. Trgovačka vrijednost BTC Čajna je nadmašila u vrijednosti druge svjetske vodeće platforme, kao na primjer „Mt dot Gox” i „BitStamp,” čime je Kina postala najveća svjetska platforma za trgovačke razmjene bitkoina.

Za pojedinca međutim, očuvanje stabilnosti ove valute potvrđeno je teškim i izazovnim naporom, s obzirom na činjenicu da je u ponedjeljak vrijednost jednog bitkoina dostigla 6.000 juana, što je 80 odsto više u odnosu na vrijednost u nedjelju, a u utorak njegova vrijednost je ostvarila rekord od oko 7.000 juana, ali je drastično pala na 4.000 juana u jednom trenutku, te se zadržala na 5.000 juana do završetka prodaje tog dana.

Norvežanin uložio 27 dolara u virtuelni novac, zaradio skoro milion >>>

Bonus video: