Vujović: Oni koji proslavljaju dan Podgoričke skupštine slave uništenje crnogorske države

"Crna Gora je, kao gotovo uvijek kroz istoriju, platila najveću cijenu oslobodilačke borbe u Prvom svjetskom ratu i ta borba treba svima da nam bude na ponos", naveo je Vujović
116 pregleda 27 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Savo Prelević
Ivan Vujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.11.2018. 12:30h

Crna Gora je Podgoričkom skupštinom duboko unižena i njome je izgubila dostojanstvo, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP) i poručili da oni koji taj dan proslavljaju zapravo slave uništenje crnogorske države.

Centralna proslava 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja, pod nazivom Pokoljenja djela sude, biće održana sjutra, u Mediteranskom sportskom centru u Budvi.

Član Predsjedništva SDP-a, Ivan Vujović, rekao je da svi koji slave taj događaj moraju biti svjesni da time zapravo slave uništenje crnogorske države, njenog državnog i nacionalnog dostojanstva.

"Svima je jasno da je Crna Gora Podgoričkom skupštinom ne samo izgubila ime, već da je tim činom duboko unižena, da je njime izgubila dostojanstvo najstarije države na ovim prostorima", rekao je Vujović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je nakon tog čina ekonomski opljačkana, socijalno zapuštena i dovedena na nivo zaostale provincije sve po mjeri tadašnjih protagonista velikosrpskog nacionalizma.

"Zbog toga, uvažavajuci sve političke razlike, vjerujemo da danas u Crnoj Gori, koja želi da bude prije svega država, a potom i dio evropske porodice, mora postojati svijest da je neprimjereno I neodgovorno slaviti ovakav čin uništenja države u kojoj živite", naveo je Vujović.

SDP, kako je naveo, skreće pažnju javnosti na opasnu manipulaciju izjednačavanja Podgoričke skupstine sa oslobodilačkom borbom južnoslovenskih naroda protiv okupatora iz Prvog svjetskog rata, koja se plasira iz velikodržavnih krugova koji slave nestanak Crne Gore.

"Crna Gora je, kao gotovo uvijek kroz istoriju, platila najveću cijenu oslobodilačke borbe u Prvom svjetskom ratu i ta borba treba svima da nam bude na ponos", naveo je Vujović.

Kako je kazao, oslobodilačka borba u Prvom svjetskom ratu je jedna stvar, a čin okupacije Crne Gore od njene saveznice i njeno uništenje nakon prestanka rata, potpuno druga stvar i zato se ne mogu dovoditi u istu vrjednosnu ravan niti stavljati u isti kontekst.

On kao ključni problem vidi manipulaciju istorijskim činjenicama, kao i to da se kao protagonisti tih okupljanja pojavljuju ličnosti i strukture koje su svojom nacionalističkom politikom bili dio ratne mašinerije koja je devedesetih zapalila bivšu Jugoslaviju.

"I problem je naravno što ti i takvi, ne samo da nijesu izvukli nikakve pouke ili da osjećaju zrno odgovornosti zbog doprinosa masovnim stradanjima i sopstvenog naroda, već nastavljaju sa istom retorikom i politikom nacionalizma,vjerske i nacionalne isključivosti", rekao je Vujović.

Kako je kazao, SDP, kao jedina državotvorna partija od 1990. godine do danas, uvijek se borila protiv politika koje zatiru državno biće Crne Gore, njen građanski i multivjerski sklad.

"On će i u ubuduće biti brana oživljavanju raznih nacionalizama i zloupotreba istorije koji imaju za cilj dalje podjele u drustvu", poručio je Vujović.

To je danas, smatra on, očigledno cilj različitim strukturama, čime se radi direktno na štetu građana države, koji umjesto nacionalističkih performansa žele pravdu i pristojan život u svojoj Crnoj Gori.

On je ocijenio da nacionalne partije razigravaju završena identitetska pitanja jer Crnu Goru suštinski ne vide kao građansku državu već kao državu naroda u kojoj će nacionalno i vjersko dominirati javnom društvenom scenom.

S druge strane, rekao je on, DPS ova pitanja manipulativno aktuelizuje, sa uvijek otvorenom mogućnošću da njima trguje radi opstanka na vlasti i zato što nema odgovor na realna pitanja demokratskog i ekonomskog razvoja crnogorskog društva.

"Zato se stalno vrtimo u krug i zato se zapravo kreira paralelna stvarnost u kojoj se građani svakodnevno sluđuju, a umjesto stvarnih problema bavimo recikliranjem završenih tema", rekao je Vujović.

Zato danas, rekao je on, politička i socijalna scena neodljivo podsjeća na devedesete ili predreferendumsko vrijeme, "i to je nevesela dijagnoza naše političke stvarnosti".

Bonus video: