Google smije da skenira knjige

“Digitalizacija knjigama daje novu svrhu i oblik i moglo bi da se očekuje kako će podstaći njihovu prodaju, a ne da je smanji. To je djelatnost od koristi za cijelo društvo”
0 komentar(a)
elektronska knjiga, Foto: Dcmcgannon.com
elektronska knjiga, Foto: Dcmcgannon.com
Ažurirano: 16.11.2013. 13:48h

Njujorški sud odbacio je dugotrajnu tužbu pisaca – proces je trajao osam godina – u kojoj se tvrdilo da IT div Google digitalno kopira milione knjiga za online knjižaru bez dozvole autora.

Okružni sudija Deni Čin prihvatio je Googleovu odbranu, prema kojoj je skeniranje više od 20 miliona knjiga, uz omogućavanje pristupa djelova tekstova online, u skladu sa zakonskom definicijom pravičnog korišćenja i kako time pomaže u pronalaženju knjiga do kojih čitaoci inače ne bi tako lako došli.

Sud je procijenio da skeniranje olakšava pristup knjigama za studente, učitelje, naučnike i širu javnost, a da pritom poštuje autorska prava.

“Digitalizacija knjigama daje novu svrhu i oblik i moglo bi da se očekuje kako će podstaći njihovu prodaju, a ne da je smanji. To je djelatnost od koristi za cijelo društvo”, zaključio je sudija Čin.

Isti sudija je odbacio nagodbu predloženu u januaru 2011. godine, s obrazloženjem kako bi to Googleu “de facto” dalo monopol na masovno kopiranje knjiga, a godinu dana poslije dozvolio je zajedničku tužbu.

Tužitelji planiraju da ulože žalbu na presudu. Ali, ako ju viša instanca odbaci, Google će moći da nastavi da neometano skenira i širiti svoju digitalnu knjižaru, piše Reuters.

To je prekretnica u parnici započetoj još 2005. godine tužbom grupe pisaca i izdavača. Da je sud odlučio da su u pravu, Google bi morao da im plati više od tri milijarde američkih dolara, pošto su tražili 750 dolara naknade za svaku skeniranu knjigu.

Projekat digitalizacije počeo je 2004. godine, u saradnji sa nekoliko velikih knjižara, kako bi se digitalizovala postojeća izdanja i ona koja više nisu dostupna.

Bonus video: