Aplikacijom protiv gripe i prehlade

Dovoljno je da u aplikaciju unesete željeni grad i odaberete respiratorne bolesti koje vam se nude
0 komentar(a)
SickWeather, Foto: Screenshot (SickWeather)
SickWeather, Foto: Screenshot (SickWeather)
Ažurirano: 13.11.2013. 09:10h

Umjesto da se ove zime protiv gripa borite konzumiranjem C vitamina, mogli biste pokušati sa aplikacijom SickWeather.

Ova aplikacija, kako piše Netokracija.com, skenira statuse na društvenim mrežama Facebook i Twitter i upoređuje ih sa ključnim riječima. Stvarnim podacima se generiše mapa koja prikazuje narandžaste vektore kao ključne tačke odakle dolazi talas prehlada i gripa, odnosno u kojem području u određeno vrijeme korisnici društvenih mreža najviše pominju kašalj, temperaturu...

Korisnici se tako, prema tim podacima, na vrijeme mogu pripremiti za nadolazeći talas, vakcinisati se ili jednostavno izbjegavati javna mjesta i zaražene prijatelje.

Dovoljno je da u aplikaciju unesete željeni grad i odaberete respiratorne bolesti koje vam se nude i dobićete jasnu sliku gdje se nalaze prenosioci zaraze.

Aplikacija zasad ne podržava ključne riječi na jezicima koji se govore u zemljama bivše Jugoslavije. U toku je izrada i aplikacije za mobilne uređaje, pa je moguće da se na njoj pojavi i podrška za više jezika.

Entrepreneur Magazine svrstao je lani SickWeather među 100 najboljih kompanija. Nakon prošlogodišnjeg lansiranja, SickWeather je razvio još nekoliko dodataka pomoću kojih korisnici mogu da dobiju personalizovana obavještenja o prijateljima koji su na društvenim mrežama. Tako korisnik može da bude u toku sa njihovim zdravstvenim stanjem, odnosno izbjegava ih dok su zaraženi i na jednostavniji način prođe kroz sezonu prehlade i gripe, piše Netokracija.

Bonus video: