Da li će iko kupiti BlackBerry?

Rukovodstvo kompanije BlackBerry je nedavno imalo razgovore sa čelnim ljudima Facebooka, koji se takođe u medijima pominje kao potencijalni kupac
0 komentar(a)
BlackBerry, Foto: Beta/AP
BlackBerry, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.11.2013. 08:58h

Rok za kupovinu nekadašnjeg giganta mobilne telefonije kompanije BlackBerry ističe danas. Prema posljednjim informacijama nisu velike šanse da će se neka kompanija javiti i ponuditi da preuzme kanadsku firmu.

Nakon što je prošlog mjeseca Blekberi saopštio da izlazi na tržište, javila se kompanija “Fairfax Financial”, izrazivši zainteresovanost, ali se sada postavlja pitanje, da li će uz druge investitore sa kojima je najavila kupovinu uspjeti da skupi 4,7 milijardi dolara koliko je potrebno za BlackBerry.

Pored ove, takođe kanadske kompanije, kao potencijalni kupci navode se i osnivači Blekberija Majk Lazaridis i Dag Fredžin, koji bi mogli da izađu sa ponudom u partnerstvu sa njujorškom investicionom firmom "Cerberus Capital Management LP” i proizvođačem čipova za mobilne telefone “Qualcomm Inc.”

Takođe, tokom posljednjih nedjelja, zainteresovan za BlackBerry bio je i kineski Lenovo, ali se očekuje da bi kanadska federalna vlada mogla da odbije ovu ponudu zbog straha da bi Kina tako mogla da dođe do značajnih podataka o tome kako Blekberi koristi programe zaštite kod svojih uređaja.

Rukovodstvo kompanije BlackBerry je prošle nedjelje putovalo u Kaliforniju, gdje su imali razgovore sa čelnim ljudima Facebooka, koji se takođe u medijima pominje kao potencijalni kupac.

Iako su akcije kompanije na berzi u posljednjih pet godina pale za više od 95 odsto, i sada drže manje od pet procenata sjevernoameričkog tržišta, BlackBerry i dalje posjeduje impresivan portfolio patenata, sa oko 10 hiljada, koji se odnose na bežične tehnologije, bezbjednost i softver.

Nedavno je i "Volstrit džornal" objavio da su direktori Facebooka u Kaliforniji ugostili predstavnike posrnulog kanadskog giganta i razgovarali o mogućem preuzimanju.

Bonus video: