Vjerujete li u koncept automobila kojima ne upravljaju ljudi?

Do sada su brojne automobilske kompanije počele sa testiranjima automobila bez vozača, a čini se da je do sada najdalje s testiranjima došao Google
3 komentar(a)
Gogole auto bez vozača, Foto: Wikipedia
Gogole auto bez vozača, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 30.10.2013. 08:17h

Da li biste povjerili svoj život računarima koja bi upravljala automobilima ili mislite da bi to bilo prerizično te da bi vožnja trebalo da bude rezervisana samo za ljude? Nedavno istraživanje koje je sproveo Eno Center, organizacija čiji je cilj unaprjeđenje prevoza pokazalo je da bi takvi automobili kojima bi upravljala računari u budućnosti mogli da spasu hiljade života i uštede milijarde dolara. U teoriji, računari bi mogli da budu idealni vozači – ne piju, ne drogiraju se, sigurno neće zaspati za volanom niti će ih omesti poruke na mobilnom ili pjesme na radiju, a i njihove su reakcije puno brže u odnosu na ljude.

...dosadašnji vozači u automobilima u budućnosti bi mogli da u miru čitaju knjige, gledaju videozapise na prenosnim računarima ili telefoniraju, dok bi računari u potpunosti upravljali automobilima

Džošua Šank, predsjednik i izvršni direktor Enoa rekao je da je potrebno još mnogo vremena i koraka do faze u kojoj će automobilima upravljati računari te će se tada otvoriti jedan potpuno novi svijet koji će u potpunosti promijeniti naš pogled na vožnju i sigurnost. Tako bi dosadašnji vozači u automobilima u budućnosti mogli da u miru čitaju knjige, gledaju videozapise na prenosnim računarima ili telefoniraju, dok bi računari u potpunosti upravljali automobilima. Oni bi čak mogli biti programirani da pokupe ljude ispred njihove kuće, odvezu ih na željenu destinaciju, sami se parkiraju i poslije opet odu po njih i vrate ih kući.

Iz Eno Centra podsjećaju na jedno vladino istraživanje prema kojem je ljudski faktor glavni uzrok za više od 90 odsto sudara – više od 40 odsto sudara sa smrtnim posljedicama povezano je s alkoholom, drogom, umorom i ometanjima vozača. Takođe, među čestim uzrocima saobraćajnim nesreća nalaze se i brza i agresivna vožnja, spora reakcija vozača, neiskustvo i drugi faktori, a svi navedeni problemi mogli bi biti izbjegnuti ako automobilima ne budu upravljali ljudi nego računari.

Do sada su brojne automobilske kompanije počele sa testiranjima automobila bez vozača, a čini se da je do sada najdalje s testiranjima došao Google čiji su automobili kojima upravljaju računari do sada prešli više stotina hiljada kilometara po američkim cestama.

Ali, trenutno postoje najmanje dva problema s razvojem ovakvih automobila – jedan je cijena jer automobili moraju biti opremljeni naprednom tehnologijom, senzorima, snažnim računarima i softverom čija vrijednost može da iznosi više od sto hiljada dolara po automobilu, a drugi je, naravno, sigurnost.

Naime, postavlja se pitanje ko bi odgovarao za štete i potencijalne ljudske žrtve koje bi mogli izazvati ovakvi automobili, a tu je uvijek i problem hakovanja i pouzdanosti softvera.

“Može se dogoditi da ljudske greške zamijenimo računarskim“, smatra Klarens Ditlou iz Centra za automobilsku sigurnost i upozorava da bi to trebalo da zavisi o sigurnosnim standardima koje će postaviti vlada te o kvalitetu izrade samih proizvođača automobila.

Iako još nije poznato kada bi se prvi ovakvi automobili mogli pojaviti na ulicama, iz Nissana su nedavno najavili da će njihovi “automobili bez vozača” biti komercijalno dostupni već do 2020. godine, dok ćemo za Googleove automobile trebati sačekati još koju godinu više.

Bonus video: