Facebook još više pao u očima tinejdžera, sada više vole Twitter

Prije godinu je za 42 odsto američkih tinejdžera Facebook bio najvažnija društvena mreža, a danas je Facebook najvažnija mreža za samo 23 odsto tinejdžera
3 komentar(a)
Tviter vs. Fejs, Foto: Outsideline.co.uk
Tviter vs. Fejs, Foto: Outsideline.co.uk
Ažurirano: 24.10.2013. 14:01h

Tokom proteklih godinu dana brojni analitičari upozoravali su da je Facebook dosadio tinejdžerima i da se oni sve više okreću drugim društvenim mrežama koje su zabavnije i na kojima nisu njihovi "roditelji, bake i djedovi".

Iz analitičke kompanije Piper Jaffray upozoravaju da Mark Zukerberg ima sve više razloga za zabrinutost kada su u pitanju tinejdžeri i njihovo korišćenje Facebooka jer su rezultati posljednjeg istraživanja ove kompanije pokazali da prvi put od kada sprovode istraživanja o društvenim mrežama, Facebook više nije najpopularnija mreža među tinejdžerima u SAD-u.

Zukerbergova mreža jednostavno više nije cool, na njoj je sve više starijih osoba i donosi konstantne probleme sa privatnosti, te je za mnoge mlade ona postala samo "društveni teret", objasnili su na Huffington Postu neke od razloga smanjenje popularnosti ove mreže među mladima.

Istraživanje Piper Jaffraya prije godinu dana pokazalo je da je za 42 odsto američkih tinejdžera Facebook najvažnija društvena mreža, a rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazali su velik pad, pa je danas Facebook najvažnija mreža za samo 23 odsto tinejdžera.

Po popularnosti među mladima u Americi Facebook sada dijeli drugo mjesto s Instagramom, a prvo mjesto kao najvažnija društvena mreža zauzeo je Twitter sa 26 odsto. Zanimljivo je da je i Twitter zabilježio pad jer je prošle godine bio najvažnija mreža za 30 odsto tinejdžera u SAD-u, dok je Instagram napravio skok sa 17 na 23 odsto, te se očekuje da će i dalje rasti pa možda sljedeće godine zamijeni Twitter i postane najvažnija društvena mreža – pri čemu treba napomenuti da je vlasnik Instagrama Facebook.

Mark Zukerberg je više puta govorio da Facebook nema problem s tinejdžerima i da njegovu mrežu koriste skoro svi američki tinejdžeri (navodno čak 94 odsto), ali na Huffington Postu napominju da je jedna stvar imati profil na ovoj mreži i koristiti je, a potpuno druga stvar je voljeti Facebook, a čini se da je ova mreža sve manje zanimljiva mlađim korisnicima.

Bonus video: