Apple prepolovio proizvodnju iPhone-a 5C zbog loše prodaje

Prodaja iPhonea 5c na kineskom tržištu daleko je od onoga što su u septembru projektovali čelnici Apple-a
2 komentar(a)
iPhone 5c, Foto: Www.capitalfm.co.ke
iPhone 5c, Foto: Www.capitalfm.co.ke
Ažurirano: 13.10.2013. 17:18h

Apple je navodno smanjio dnevnu proizvodnju pametnog telefona iPhone 5c za 50%, sa 300.000 na 150.000 komada, svega nekoliko sedmica nakon puštanja u prodaju.

Oprema koja je na telefonu podrazumijevala maske u nekoliko živih boja i relativno mala cijena za ovaj proizvod protumačena je kao pokušaj da Apple osvoji što veći udio na tržištima zemalja u razvoju, ali je preme nekim informacijama Apple morao da smanji dnevnu proizvodnju telefona zbog prilično loših početnih rezultata.

Kako je objavio kineski sajt C Technology, prodaja aparata iPhonea 5c na kineskom tržištu daleko je od očekivanih rezultata, jer su prilikom njegovog predstavljanja u septembru čelnici kompanije od ovog proizvoda očekivali mnogo više.

Tada je rečeno da je iPhone 5c prvi niskobudžetni telefon koji će se prodavati po cijeni od otprilike 100 dolara i da će njime kompanija pokušati da se približi što većem broju ljudi. U tu svrhu kućišta telefona su napravljena u nekoliko boja, a telefon se od modela 5s razlikuje po tome što ne posjeduje tehnologiju prepoznavanja otiska prsta.

Odluka Applea da prepolovi proizvodnju možda je i rezultat ogromne potražnje i nemogućnosti da se u tako kratkom vremenu obezbijede komponente za njegovo sklapanje - potpuno suprotan problem od onoga koji ima model 5s - nedostatak senzora za čitanje otisaka prsta.

Oba ova pametna telefona rade na ooperativnom sistemu iOS 7, koji je imao neke probleme u funkcionisanju od trenutka kada je pušten u prodaju.

Bezbjednosni problemi došli su u fokus u trenutku kada je na video snimcima demonstriran način kako je jednostavno moguće zaobići sigurnosne mjere na telefonu, poput otključavanja otiskom prsta i pristupiti poverljivim ličnim informacijama.

Neke od ovih sigurnosnih propusta u Appleu su već ispravili novim verzijama operativnog sistema i zakrpama, a Apple se još nije oglasio povodom tvrdnji da je za polovinu smanjio dnevnu proizvodnju modela 5c.

Bonus video: