Anastazija Miranović bi novi automobil: Odustala od opreme za konzervaciju

Izmijenjenim Planom javnih nabavki, Narodni muzej traži vozilo od 25.000 eura, a odustao je od opreme za konzervaciju vrijedne 6.000 eura i 15.000 eura kompjuterske opreme
497 pregleda 0 komentar(a)
Anastazija Miranović, Foto: Zoran Đurić
Anastazija Miranović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.10.2018. 14:21h

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović tražila je da se za tu instituciju kupi službeni automobil vrijedan 25.000 eura.

“Predmetni automobil kupuje se za potrebe Narodnog muzeja Crne Gore, s obzirom na to da su postojeći, stari preko petnaest godina, iako u voznom, u prilično nesigurnom i nebezbjednom stanju, a potrebe za istim svakodnevne”, kazali su iz ove institucije na pitanja “Vijesti” za koga je namijenjen automobil i da li je za novu direktoricu.

Tenderskom dokumentacijom je precizirano da u pitanju mora biti metalik crna limuzina, a među obaveznom opremom su, između ostalog, vazdušne zavjese, kontrola pri vožnji u brdima i mogućnost telefoniranja.

Automobil treba da bude isporučen u glavnu zgradu Narodnog muzeja - Vladin dom na Cetinju - u roku od 90 dana od dana zaključivanja ugovora.

Tender za automobil je raspisan 18. novembra, malo više od dvije nedjelje nakon što su izvršene posljednje promjene u Planu javnih nabavki Narodnog muzeja.

Njime se traži automobil, ali se odustalo od opreme za konzervaciju vrijedne 6.000 eura i 15.000 eura kompjuterske opreme.

Miranović se na čelu Narodnog muzeja nalazi od 24. maja, kada je smijenjena njena prethodnica Vjera Borozan.

Od kako je preuzela Narodni muzej, ovo je njena druga promjena Plana javnih nabavki.

U prvoj promjeni Plana ona je tražila da se sa 80.000 na 86.000 eura povećavaju troškovi namijenjeni za održavanje zgrada.

Miranovićeva se nedavno našla u središtu skandala kada je iskoristila položaj i resurse ustanove kulture kojom rukovodi svega nekoliko mjeseci kako bi predstavila najnoviju modnu liniju, u sklopu umjetničko-modnog projekta “Eros, krv i svetost” čiji je koautor poznati slikar Dimitrije Popović.

Za snimanje fotografija manekenki u modelima direktorice Narodnog muzeja iskorišćene su prostorije i eskponati Dvorca kralja Nikole. Manekenke su u modelima Miranovićeve slikale i na drevnim nadgrobnim spomenicima - stećcima.

Sam Narodni muzej suočava se sa nestankom najmanje 3.000 umjetničkih djela. Međutim, javnost ni nakon godinu dana nije dobila nikakav bilans nestalih predmeta.

Javnost su šokirali i uslovi u glavnom depou Narodnog muzeja u kojem se čuvaju predmeti i umjetnine, među kojima su vlaga i krov koji prokišnjava.

Bonus video: