Hoće li sa odlaskom Bila Gejtsa Microsoft izgubiti identitet

Investitori žele da maknu Gejtsa, kojega smatraju “nadšefom”, i na čelo koncerna postave svog čovjeka koji bi slijedio njihovu strategiju i stvorio novi Microsoft
64 pregleda 0 komentar(a)
Bil Gejts, Foto: Reuters
Bil Gejts, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2013. 08:45h

Kad se kaže Bil Gejts, misli se na Microsoft. Kad se kaže Microsoft, misli se na Bila Gejtsa. Microsoft i Bil Gejts su jedno – danas skoro da i nema uvjerljivijeg sinonima od Gejtsa i Microsofta. Nema danas u svijetu kompanije koja je toliko označena svojim osnivačem kao što je to slučaj sa Microsoftom, koji je prije tačno 38 godina u garaži osnovao Bil Gejts. I ta neraskidiva veza traje i danas, ali je malo uzdrmana. Naime, prošle sedmice tehnološku javnost uzbunila je vijest da trojica najvećih investitora u Microsoftu lobiraju da se Gejts povuče sa mjesta direktora kompanije. Njihov je cilj da maknu Gejtsa, kojega smatraju “nadšefom”, i na čelo koncerna postave svog čovjeka koji bi slijedio njihovu strategiju i stvorio novi Microsoft.

Ima li uopšte Microsofta nakon Bila Gejtsa?

Čovjek iz sjenke

Osnivač Microsofta Bil Gejts do izlaska na berzu 1986. godine imao je 49 odsto vlasništva u kompaniji. Tada je počeo vrtoglav uspon Microsofta, koji je svoj plafon dosegao 2000. kada je na krilima Windowsa postigao monopolistički položaj na tržištu, a kompanija je vrijedila 400 milijardi dolara.

Tada je Gejts operativu odlučio da prepusti Stivu Balmeru, a on je ostao čovjek iz sjenke koji i dalje vuče ključne poteze. Bil Gejts se tada odlučio posvetiti humanitarnom radu te je sa suprugom Melindom osnovao filantropsku fondaciju. Njen rad finansira tako što svake godine proda oko 80 miliona svojih dionica u Microsoftu. Danas je Gejts ostao na 4,5 odsto udjela u vlasništvu Microsofta, a uz ovaj tempo prodaje, 2018. ne bi više trebalo da ima nijednu dionicu u kompaniji koju je osnovao. Upravo tu činjenicu trojica investitora, koji drže malo više od pet odsto Microsofta, smatraju ključnom da maknu Gejtsa.

Retropristup

Argumenti trojice investitora su da padom Gejtsovog udjela pada i njegov interes za uspješno poslovanje kompanije. Naime, od 2000. Microsoft je izgubio trećinu svoje vrijednosti i sada vrijedi 277 milijardi dolara. 
Investitori zamjeraju Gejtsu staromodan, retropristup poslovanju te da nije u stanju da se nosi s novim trendovima u tehnološkom sektoru. Njihov je cilj restrukturirati Microsoft i učiniti ga manje zavisnim od Windowsa jer znatno pada prodaja personalnih računara.

Žele da se uhvate u koštac s Appleom i Googleom, koji su daleko odmakli sa svojim iPadima i Androidima.

Ali postavlja se pitanje – hoće li Microsoft bez Bila Gejtsa biti bolji? Teško. To najbolje pokazuje primjer Applea, kompanije koja je izgubila dosta na identitetu i duši nakon smrti svog osnivača i vizionara Stiva Džobsa.

Bonus video: