CT: Optički internet u sve većem broju domaćinstava

Telekomov projekat Optika do kuće na sjeveru je najdalje otišao u Bijelom Polju, gdje je na optiku povezano ukupno oko 1,2 hiljade domaćinstava
404 pregleda 16 komentar(a)
Optika, Foto: Shutterstock
Optika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.10.2013. 09:56h

Ekipe Crnogorskog Telekoma (CT) do sada su omogućile pristup optičkom prenosu podataka u skoro 15,2 hiljade domaćinstava u Podgorici.

Iz kompanije je saopšteno da je implementacija optičke tehnologije, koja je osnov za najsavremenije telekomunikacione servise, završena u oko 560 ulaza u glavnom gradu.

Pristup optici u Podgorici ima najveći broj stanara u podgoričkim naseljima Blok V i VI, stambenim blokovima iza Bloka VI, Preko Morače, na Starom aerodromu, od Sat kule do Gintaša i Autobuske stanice, Zabjelu, Zabjelu 9, Malom Brdu, Gorici C, Tuškom putu, Marezi (oko restorana), preko puta Delte, kao i oko Hrama.

Na optiku je, inače, povezan i veliki broj domaćinstava na primorju, pa tako pristup optici u Budvi imaju stanari naselja Centar, Gospoština i Rozino – ukupno oko 1,7 hiljada domaćinstava.

Pristup najsavremenijem načinu prenosa podataka imaju i stanovnici barskog Centra - ukupno oko hiljadu domaćinstava, zatim stanovnici Herceg Novog, u naseljima Bajkovina, Igalo i Gomila - oko 800 domaćinstava.

U Kotoru je pristup optici obezbijeđen u naseljima Sveti Stasije, Sveta Vrača, Plagenti, Dobrota, Zlatne njive i Rakite, oko 1,6 hiljada domaćinstava.

Zona Porto Montenegro u tivatskoj Opštini takođe ima pristup najsavremenijem načinu prenosa podataka.

Telekomov projekat Optika do kuće na sjeveru je najdalje otišao u Bijelom Polju, gdje su na optiku povezani stanovnici u centru grada, kao i u naseljima Pruska i Rasadnik, ukupno oko 1,2 hiljade domaćinstava.

"Takođe i stanovnici nikšićke Opštine su obuhvaćeni optikom do kuće, ukupno oko 900 domaćinstava. Realizacija ovog projekta je u toku i na Cetinju", kazali su iz Telekoma.

Infrastruktura budućnosti

Optika do kuće omogućava izuzetno velike brzine prenosa, zbog čega je u svijetu često nazivaju i infrastrukturom budućnosti.

Optička infrastruktura omogućava korisnicima pristup najsavremenijim broadband servisima, kao i još veću stabilizaciju kvaliteta usluga.

"Trenutno su za korisnike Crnogorskog Telekoma u ponudi nekolika paketa za građane, sa brzinom do 40 Mbps, kao i za biznis korisnike, sa brzinom do 45 Mbps, po pristupačnim cijenama. Korisnici se, takođe, mogu odlučiti za jedan od Extra Trio Optika paketa i uživati u vrhunskom kvalitetu voice, internet i TV usluge za jednu pretpatu. Zavisno od kampanje, novi internet, TV i Trio korisnici su oslobođeni inicijalnih troškova (plaćanja opreme i instalacije)", naveli su iz kompanije.

Bonus video: