Telekom: Kombinovanjem konekcija do bržeg interneta

Projekat je trenutno u testnoj fazi koja će trajati do početka naredne godine
71 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2013. 08:11h

Stotinak korisnika Crnogorskog Telekoma među prvima u svijetu imaju mogućnost testnog pristupa hibrid tehnologiji koja u isto vrijeme omogućava kombinovanje Interneta preko fiksne mreže (ADSL ili WIFI) i Interneta preko mobilne mreže. Suština ove tehnologije se sastoji u tome da se Internet preko fiksne mreže, u slučaju potrebe, automatski dopunjava Internetom preko mobilne mreže, i to onda kada korisniku, recimo, zatreba veći kapacitet prenosa za download više fajlova, gledanje video zapisa i slično. Na taj način, kombinovanjem pristupnih tehnologija, korisnik dobija znatno unaprijeđen servis - mnogo brži i stabilniji Internet.

U okviru prezentacije Crnogorskog Telekoma pod nazivom Hibrid tehnologija u pristupnoj mreži – testni projekat, Bojan Perović, direktor za razvoj mreže i servisa, rekao je da je riječ o projektu koji se vodi na nivou Dojče Telekom (DT) grupe, a Crnogorski Telekom zajedno sa centralom Dojče Telekoma vodi testiranje hibrid tehnologije za potrebe cijele grupe.

Projekat je trenutno u testnoj fazi koja će trajati do početka naredne godine, a jedan dio korisnika Telekoma među prvima ima priliku da proba ovo rješnje, kao i da svojim učestvovanjem u testnoj fazi doprinese konačnom oblikovanju i razvoju servisa.

Testiranje obuhvata paralelno razvijanje hibrid tehnologije u kući i u pokretu.

U kući će pristup ovoj tehnologiji biti omogućen preko hibrid rutera preko koga se može istovremeno koristiti i ADSL i Internet preko mobilne mreže. Preciznije rečeno, ADSL konekcija je prioritetna i koristi se dok god korisniku ne zatreba veći kapacitet prenosa, kada se automatski aktivira dodatna konekcija preko mobilne mreže. Tokom oktobra je planiran početak testiranja prototipa hibrid rutera na koji mogu da se u kući konektuju svi uređaji (mobilni telefon, kompjuter, tablet, laptop).

Sa prezentacije Crnogorskog Telekoma

Korišćenje hibrid tehnologije u pokretu je omogućeno preko aplikacija koje imaju iste funkcije kao hibrid ruter, tj. kombinuju bežični Internet (wifi) i Internet preko mobilne mreže. Bez ovih aplikacija se, inače, na mobilnim telefonima i računarima može koristiti samo jedan od tih servisa. Aplikacije za sada postoje za Android uređaje i Windows računare.

Perović je rekao da nakon završetka testne faze ovog projekta slijedi pilot projekat u koji će biti uključeno još nekoliko članica DT grupe. Nakon toga bi, ukoliko sve bude teklo prema planu, trebalo da se počne i sa komercijalnim startom hibrid tehnologije.

Demonstraciju načina funkcionisanja hibrid tehnologije prikazao je Pavle Vujošević, inženjer u Odjeljenju za razvoj pristupne mreže.

Galerija

Bonus video: