Hrvatska vodeća zemlja u regionu u borbi protiv nelegalnog softvera

U Crnoj Gori nema svježih podataka o korišćenju nelegalnog softvera, a posljednji dostupni podaci govore o cifri od čak 80 odsto
0 komentar(a)
Piraterija, Foto: Www.123rf.com
Piraterija, Foto: Www.123rf.com
Ažurirano: 25.09.2013. 15:09h

Hrvatska je u regionu najbolja u borbi protiv piratskog softvera, trvi pravna zastupnica i portparolka BSA (The Softver Alliance) u Hrvatskoj, Ivana Jurin Puhalo.

Kako pišu hrvatski mediji, u Hrvatskoj je 53 odsto softvera u javnom i privatnom sektoru nelegalno, dok je evropski prosjek i dalje prilično daleko, na oko 30 odsto. Ipak, situacija u Hrvatskoj je bolja nego u Srbiji, gdje se ta brojka kreće oko 70 odsto, piše Novi list.

"Još ima prostora za bolju zaštitu intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj, ali stanje na tom području načelno je u redu", izjavila je Jurin Puhalo dodajući da je nelegalno korišćenje softvera u Hrvatskoj u padu dok broj prijava protiv piratstva raste i to većinom u privatnom sektoru.

BSA prijave protiv piratstva prosljeđuje Državnom tužilaštvu ili policiji, a ulaskom u EU, Hrvatska je unaprijedila zakone za zaštitu intelektualnog vlasništva, što znatno pridonosi inovativnosti i napretku društva, kazala je Jurin Puhalo.

U Crnoj Gori nema svježih podataka o korišćenju nelegalnog softvera, a posljednji dostupni podaci govore o cifri od čak 80 odsto.

Bonus video: