Osumnjičen da je izazvao požar kojim je uništeno 1.000 stabala maslina: Nuši se brani sa slobode

"Pritvor nije kazna nego procesna mjera koja se ne smije određivati ako za to nijesu ispunjeni uskovi. Nuši se uredno javio da će doći u ulcinjski sud u zakazano vrijeme i cijenim da ne može uticati ni na svjedoke jer vlasnici maslina sigurno neće svjedočiti u njegovu korist", kazao je "Vijestima" Savović
108 pregleda 0 komentar(a)
Požar Ulcinj, maslinjak Bažbuljuk, Foto: Ilir Čapuni
Požar Ulcinj, maslinjak Bažbuljuk, Foto: Ilir Čapuni
Ažurirano: 22.11.2018. 17:09h

Kosovski državljanin Kolj Nuši (54) koji se sumnjiči da je odgovoran za požar u maslinjaku u Bažbuljuku u Ulcinju, kada je stradalo preko 1.000 stoljetniih stabala maslina, pušten je danas da se brani sa slobode.

Njega je saslušao tužilac Vladimir Savović koji je ocijenio da nema razloga za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva ili uticaja na svjedoke.

"Pritvor nije kazna nego procesna mjera koja se ne smije određivati ako za to nijesu ispunjeni uskovi. Nuši se uredno javio da će doći u ulcinjski sud u zakazano vrijeme i cijenim da ne može uticati ni na svjedoke jer vlasnici maslina sigurno neće svjedočiti u njegovu korist", kazao je "Vijestima" Savović.

Nuši, koji živi u Švajcarskoj, tereti se da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Istražitelji sumnjaju da je 25. septembra sa njegovog placa buknula vatra koja je za sedam dana opustišila ulcinjsku obalu u pojasu maslinjaka u Bažbuljuku i Mendre, a prijetila je i naselju Liman.

Zbog nepristupačnog terena, u nekoliko navrata požar su gasili i kanaderi, a kolegama iz Ulcinja u pomoć su priskočili tada i vatrogasci iz Nikšića, Cetinja, Budve, Bara, Tivta i Herceg Novog.

U gašenju požara učestvovali su i mještani i pripadnici Uprave pomorske sigurnosti.

Prema saznanjima "Vijesti", Nuši je dan ranije iz Švajcarske avionom stigao na Kosovo, a odatle automobilom krenuo za Ulcinj na zakazani pretres. Na granici su ga ipak, na osnovu lokalne potjernice, uhapsili i priveli tužiocu. On je tužiocu rekao da je 22. septembra palio korov na placu ali da je vatru ugasio.

Da li je vjetar mogao da vatru rasplamsa tri dana kasnije, utvrdiće vještaci.

Dan nakon izbijanja požara, Nuši je odletio sa Kosova za Švajcarsku. Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", njegov prelazak na Sukobinu tada nije evidentiran.