Infofest, 20 godina kasnije: Svjež ili zreo za promjene?

“Suština promjena je podizanje nivoa kvaliteta. Promjene donose osvježenje i mišljenja sam da je ono potrebno i Infofestu"
89 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2013. 15:01h

Infofest je najveći domaći brend u oblasti ICT-a… uvijek svjež, nov, zanimljiv…, kažu sagovornici “Vijesti” o Festivalu informatičkih dostignuća koji ove godine bilježi jubilej - 20 godina. Ipak, neki drugi smatraju da se Infofest ne mijenja i da je na tom Festivalu “sve kao iz nekog prošlog vremena”.

“Infofest iza sebe ima dugu tradiciju, 20 godina je veliki jubilej, ima ozbiljne reference, pored ostalog i zato što uvijek radi puno na osvježavanju, odnosno inoviranju. Infofest je svih ovih godina, uvijek bio mjesto gdje su ICT firme ekskluzivno prezentirale svoje novitete, mjesto na kojem su, u više navrata, prvi put predstavljena neka velika i značajna ICT rješenja kad je u pitanju ovaj region. Neke velike kompanije su se upravo na Infofestu prvi put predstavile našoj javnosti, na ovom Festivalu su se formirale ideje za nove ICT firme i ovdje su se uvijek čule riječi kreatora politike u oblasti informacionog društva u zemljama našeg regiona. Tako će biti i ove godine, uz prisustvo zvaničnika Evropske unije. Dakle, Infofest je uvijek nov, uvijek svjež, zanimljiv, tako da je praćenje najnovijih trendova i njihovo prezentiranje, zapravo njegova osnovna karakteristika”, kaže Radule Novović, pomoćnik ministra za informaciono društvo i dugogodišnji projekt menadžer Festivala.

Igor Radusinović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici na Festivalu je prisutan od njegovog početka, nekad kao student, posljednjih godina i kao član Stručnog odbora Infofesta. Prema njegovim riječima, tokom 20 godina, mijenjali su se i politika i poslovno okruženje tog Festivala.

“U tom periodu se i Infofest konstatno konceptualno mijenjao, pragmatično čuvajući i zadržavajući osnove svoje misije. To nije bilo lako jer se gravitirajući prostor suočavao sa sankcijama, bombardovanjem, problemima na relaciji država konstituenata bivše države, krize ICT sektora i na kraju svjetske ekonomske krize. Iskustvo pokazuje da bi za slične skupove jedan od sličnih izazova bio dovoljan da oni dožive pauzu ili čak prestanak u održavanju. Po mom mišljenju, napori organizatora i velika podrška zainteresovanih učesnika su bili ključni za prevazilaženje ovako velikih izazova i dokazali vitalnost Infofest zajednice”, istakao je Radusinović.

Vladan Tabaš iz podgoričke kompanije “Čikom”, koja je godinama prisutna na Infofestu, kaže da je, “iako je nekima ličilo da Infofest dugo zadržava istu formu, lako uočiti da učesnici, prateći dinamiku informatičke evolucije kroz savremene festivalske forme svakom novom Infofestu daju drugačiji pečat”.

“Dvadeset godina je u svijetu dinamičnih promjena dovoljno dug period da se jasno uoče razlike. Infofest je poput hroničara ispratio razvoj IT-a u regionu i stalno dobijao na dinamici. Teme su se mijenjale prateći dinamiku razvoja IT-a u svijetu”, kaže Tabaš.

U očima učesnika i onih koji su u organizaciji Festivala koji se ove godine održava od 29. septembra, do 5. oktobra, u Miločeru, Infofest se mijenjao nabolje. Ali, za Zorana Jelića, urednika ugašenog crnogorskog ICT magazina “Bit” i jednog od učesnika Festivala, Infofest je tamo gdje je i bio…

“Na Infofestu nisam bio od 2010, ali sudeći po sajtu, sve je isto, kao da je sve iz nekog prošlog vremena. Učesnici su uglavnom isti”, kaže Jelić. Prema njegovom mišljenju, Infofest nije izrastao u nešto u šta je trebalo da izraste.

Istorija: Dušan Simonović, Predrag Nenezić i Purko Ivančević

“Napune se dva-tri hotela, država potrošli koji milion na neki ugovor i to je to. Da ne zaboravimo stručne radove”, dodaje Jelić, za koga je asocijacija na Infofest “stanje same ICT Crne Gore”, koje je, kaže, “daleko od dobrog”.

Radusinović je saglasan da su promjene neophodne i kaže da treba očekivati “da će se Infofest u budućnosti brže mijenjati, biti još otvoreniji i konkurentniji u odnosu na slične skupove”.

“To će biti njegov najbolji doprinos da neke ICT kompanije ili institucije iz ove oblasti koje su umorne ili čekaju neka bolja vremena svoj dio tržišta ustupe boljim i agilnijim”, kaže ovaj profesor, prema kojem je Infofest najveći domaći brend u oblasti ICT-a.

On dodaje da bi ovaj Festival svakako trebalo da se razvija i traži nove modalitete za pružanje atraktivnih sadržaja.

“Treba istrajati na pružanju mogućnosti učesnicima da se upoznaja sa najaktuelnijim tehnologijama, novim servisima i budućim trendovima razvoja ICT. Takođe, treba dodatno otvoriti prostor i podržati sve pojedince ili kompanije koje istrajavaju na inovacijama. Naravno, to nije moguće bez jasne vizije i kritične mase inovatora sa jedne strane, i potencijalnih finansijera sa druge strane. S obzirom da ICT sektor može da bude jedan od ključnih sektora naše ekonomije koji treba da doprinese bržem razvoju i otvaranju novi radnih mjesta, Infofest mora pojačati svoju promotivnu ulogu crnogorskih potencijala u regionu i šire u međunarodnoj zajednici. Ovakav skup teško može biti atraktivan i dovoljno perspektivan ako se softvera veoma malo, a hardvera čak zanemarljivo proizvodi ili razvija. Preprodaja i zastupništvo daju dobre ekonomske efekte kada ekonomija raste, ali kada stagnira ili se bori sa recesijom samo proizvodnja donosi boljitak”, kaže Radusinović.

“Suština promjena je podizanje nivoa kvaliteta. Promjene donose osvježenje i mišljenja sam da je ono potrebno i Infofestu"

Da su promjene neophodne saglasan je i Tabaš.

“Suština promjena je podizanje nivoa kvaliteta. Promjene donose osvježenje i mišljenja sam da je ono potrebno i Infofestu. Činjenica je da su promjene u programskim formama Infofesta prisutne i stalne, ali ne i naglašene i drastične. Festivalske forme su generalno jasno definisane i strukturirane i, po meni, možemo govoriti o tome da li ih je možda mnogo u kratkom roku u zemlji u kojoj se narednih godinu dana ne dešava ništa slično na IT polju. Ja bih pravom promjenom Infofesta smatrao njegovu podršku generisanju niza komplementarnih IT dešavanja tokom cijele godine, sa heterogenim programima, što bi vremenom podiglo nivo IT svijesti okruženja. Premalo je sedam dana priče o IT-u u zemlji koja se ne može pohvaliti velikom digitalnom pismenošću”.

I dok Tabaš smatra da se Crna Gora ne može pohvaliti digitalnom pismenošću, Radule Novović iz MIDT kaže da je, od prvog Infofesta prije 20 godina, Crna Gora “izrasla u potentno i razvijeno informaciono društvo u kojem je nivo primjene modernih tehnologija vrlo visok”...

Malo novog na prezentacijama

Posljednjih godina na kompanijskim prezentacijama tokom Infofesta čulo se malo toga novog. Prezentacije uglavnom liče na prepričavanje istorije nastanka firme, uz predstavljanje projekata koji su ili prezentovani uz jednolične Power Point prezentacije, ili su projekti već predstavljeni ranije tokom godine. Da ne govorim o tome da neki učesnici posjetioce privlače poklonima, umjesto sadržajem…

Organizatori Festivala nisu posvećeni ni njegovoj internet promociji, niti iko od njih koristi društvene mreže, danas skoro nezaobilazan alat, ne samo za promociju, već i izvještavanje u realnom vremenu, kako za posjetioce, ali i one koji nisu u prilici da dođu.

Donedavno je na zvaničnoj internet stranici Infofesta stajao poziv za Infofest 2010, a na Facebook stranici, koja je pri tom poluzavršena, posljednja zvanična informacija je objavljena iste godine. Uslijedile su objave fanova stranice, a nije izostalo ni učešće Infofesta u igranju popularne Facebook igre FarmVille...

Sve više učesnika

Novović i Radusinović svjedoče i da je broj učesnika i posjetilaca na Festivalu informatičkih dostignuća iz godine u godinu sve veći.

“Infofest bilježi stalni rast, uprkos svim nedaćama sa kojima se susretao. Naravno, nesporna je činjenica da karakter, sadržaj i vremensko trajanje učešća pojedinih veoma važnih učesnika značajno promijenjen i redukovan. Razlozi za to se ne nalaze na adresi Infofesta, već u njegovom okruženju. Teško je danas priuštiti konstantno prisustvo na skupu koji traje pet dana”, kaže Radusinović, dodajući da raduje to što “iz godine u godinu neke stare, prepoznatljive učesnike zasjeni neka nova kompanija ili pojedinac, koji svojom vitalnošću i energijom žele da osvoje dio ICT tržišta ovog prostora”.

Galerija

Bonus video: