Nikšić domaćin takmičenja u čitanju i traženju QR kodova

Svaki QR kod će u sebi sadržati kontrolnu riječ, kao i neku činjenicu koja će takmičara uputiti na lokaciju narednog QR koda
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2013. 09:52h

Takmičenje u čitanju i traženju QR kodova, tokom kojeg će učesnici imati zadatak da pronađu sve QR kodove koji su skriveni na lokacijama širom Nikšića, koje imaju kulturni, istorijski ili drugi značaj za grad, biće održano 6. oktobra.

Svaki QR kod će u sebi sadržati kontrolnu riječ, kao i neku činjenicu koja će takmičara uputiti na lokaciju narednog QR koda. Prvi QR kod će svi takmičari dobiti na startu, a od kontrolnih riječi sa nađenih QR kodova treba da sastave rečenicu koju će, zajedno sa fotografisanim QR kodovima, donijeti na dogovorenu lokaciju. Takmičar koji prvi uspješno izvrši zadatak biće proglašen za pobjednika.

Organizatori navode da su na lokacijama kroz centar Nikšića već postavljeni QR kodovi.

Organizatori navode da su na lokacijama kroz centar Nikšića već postavljeni QR kodovi

“Osoba koja skenira jedan od tih QR kodova biva preusmjerena na SAJT gdje se može prijaviti za takmičenje, te dobiti sve potrebne informacije“, kazala je Aleksandra Mrkaić, PR i marketing menadžer October QR Games 2013, u okviru kojih će biti i organizovano takmičenje u traženju QR kodova.

Prijave za takmičenje su otvorene do 5. oktobra, a svi zainteresovani se mogu prijaviti individualno ili kao dio ekipe.

Organizatori navode da koncepcija takmičenja garantuje dobru zabavu, uz koju će učesnici naučiti i neke nove stvari o Nikšiću. Takmičenje je namijenjeno svim punoljetnim građanima koji imaju pametni telefon uz aplikaciju za skeniranje QR kodova.

Nakon takmičenja će biti održana i žurka pod maskama na bedemu, na kojoj će ujedno biti i dodjela nagrada takmičarima. Mrkaić navodi da će gost na žurci biti neko od poznatijih imena sa crnogorske DJ scene. Žurka će, dodaje, osim za takmičare, biti otvorena i za sve raspoložene građane.

QR kodovi, ili najjednostavnije rečeno, slike koje sadrže informacije, su matrični dvodimenzionalni bar-kodovi koje je 1994. godine kreirala japanska korporacija Denso-Wave.

QR je akronim od Quick Response (brz odziv), pošto je izumitelj namjeravao da se sadržaj izuzetno brzo dekodira. Prvenstveno je korišćen za praćenje djelova u proizvodnji vozila, dok se danas koristi u mnogo širem kontekstu, uključujući komercijalne aplikacije praćenja kao i aplikacije koje su orijentisane na pogodnije korišcenje mobilnih telefona.

Korisnici koji imaju mobilni telefon sa kamerom i instaliranim softverom mogu da skeniraju sliku QR koda, koja će uključiti Internet pregledač i odvesti korisnika na ugrađenu veb adresu.

Ovakav čin povezivanja poznat je kao hiperveza fizičkog svijeta. Korisnici takođe mogu da stvore i štampaju sopstvene QR kodove.

Čitanje i traženje QR kodova je prvo takmičenje te vrste koje se organizuje u Crnoj Gori i regionu.

“Imamo viziju da ga ga u budućnosti učinimo tradicionalnim događajem koji će se proširiti i van granica Nikšića, možda i Crne Gore. Ovakav događaj predstavlja veliku inovaciju za Crnu Goru, s obzirom na to da QR kodovi, koji u svijetu imaju primat među dvodimenzionalnim kodovima i predstavljaju tehnologiju novog doba, još nijesu adekvatno promovisani na našem tržištu. Samim tim, October QR games 2013. pomažu informatičkom opismenjavanju građana“, kazala je Mrkaić.

Galerija

Bonus video: