Umjesto godina zatvora, Kim Dotkom bi mogao da zaradi milione!

Osnivač MegaUploada je podigao tužbu u kojoj, zbog nezakonitog postupanja u njegovom slučaju, traži odštetu od oko 4,85 miliona dolara
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2013. 09:17h

Kim Dotkomu je zaplijenjena imovina i prijetila mu je zatvorska kazna od 50 godina, a uskoro bi zbog tog hapšenja mogao da zaradi skoro pet miliona dolara!

U januaru prošle godine svjetskim je medijima odjeknula vijest da je nakon spektakularne policijske akcije uhapšen "najpoznatiji svjetski pirat" Kim Dotkom, osnivač tada vrlo popularnog servisa za razmjenu fajlova MegaUploada. Iako zvaničnih informacija o načinu samog hapšenja tada nije bilo, internetom su kružile glasine da je Dotkom policiju čekao u zaključanoj sigurnosnoj sobi sa sačmaricom, a nakon što je završio u zatvoru zbog tužbe FBI-a za ilegalnu razmjenu sadržaja zbog koje mu je, ako bi se na sudu dokazalo da je kriv, prijetila zatvorska kazna u trajanju od čak 50 godina, mnogi su Dotkoma već "otpisali".

Ali, ubrzo nakon toga on je ipak pušten iz pritvora, a vremenom su se u javnosti pojavili i neki detalji vezani uz upad policije na njegovo imanje i hapšenje, pa se na kraju saznalo da je taj pretres bio nezakonit, a s obzirom na nezakonit pretres tada se postavilo i pitanje brojnih dokaza koji su prikupljeni iz njegove kuće jer su i oni prikupljeni na nezakonit način.

Takođe, sada su se u javnosti pojavile i nove informacije o načinu pretresa njegove kuće i hapšenja Dotkoma te na Wiredu prenose dasu njegovo imanje okružili brojni policijski kombiji i dva helikoptera, policajci u uniformama i civilu koji su postupali vrlo agresivno. Samo hapšenje je opisano kao nasilno, da su razbijena vrata i napravljena je druga šteta na njegovom imanju, Dotkomova u to vrijeme trudna supruga Mona odvojena je od svoje djece, a Dotkom je bačen na tlo pri čemu je dobio nekoliko modrica, iako se nije opirao hapšenju.

Policija je takođe presjekla sve telefonske žice i zaplijenila mobilne telefone, računare i ostalu telekomunikacionu opremu u kući, a Dotkomovim advokatima su zabranili pristup imanju koje je bilo u potpunosti izolovano. Ne samo da je pretres njegove kuće bio nezakonit, već se naknadno pokazalo da je i ranije prisluškivanje Dotkomove kuće takođe bilo nezakonito.

Naime, u to vrijeme špijunska agencija iz Novog Zelanda (GCSB) nije imala dozvolu da prisluškuje državljane te zemlje (Dotkom ima državljanstvo Novog Zelanda), ali su oni Dotkoma svejedno prisluškivali i vjerovatno su na osnovu tih informacija sakupili neke dokaze za njegovo hapšenje.

"Izvinjavam se gospodinu Dotkomu. Nismo mu uspjeli pružiti adekvatnu zaštitu. Na GCSB-u je odgovornost da se ponaša u okvirima zakona i veliko je razočaranje da u ovom slučaju njihove akcije nisu bile u skladu s tim", nakon što se pokazalo da je prisluškivanje bilo ilegalno, ovim se riječima premijer Novog Zelanda Džon Kej izvinio Kimu Dotkomu.

Umjesto usmenog izvinjenja, Dotkom bi od novozelandske vlade ranije primio "novčano", pa je podigao tužbu u kojoj, zbog nezakonitog postupanja u njegovom slučaju, traži odštetu od oko 4,85 miliona dolara. Govoreći o načinima na koji su ga prisluškivali, Dotkom je naglasio da on nije nekakav terorista da tako postupaju s njim, a na Wiredu kažu da bi, nakon spektakularnog hapšenja i zatvorske kazne od 50 godina koja mu je prijetila, Kim Dotkom bi na kraju na račun ovog slučaja mogao da zaradi milione dolara.

Kakav bi to bio preokret i pljuska FBI-u i američkoj vladi koja pokušava da ga strpati iza rešetaka!

Bonus video: