Bitcoin nastavlja borbu za dokazivanjem valjanosti valute

Osnivač investicione online platform e Angel List, Naval Ravikant, izjavio je da se sve ono što se radi na Wall Streetu može raditi i na Bitcoinu
2 komentar(a)
bitcoin, Foto: Graycoder.com
bitcoin, Foto: Graycoder.com
Ažurirano: 12.09.2013. 16:13h

Bitka za legitimitet Bitcoin valute se i dalje nastavlja. Investitori i preduzetnici su postali sve više zainteresovani nakon što se Bitcoin ranije ove godine povlačio po medijima.

Na jučerašnjoj TechCrunch Disrupt konferenciji koja se održava u San Francisku, najzagriženiji zagovornici virtuelne valute naveli su nebrojeno mnogo načina na koji bi Bitcoin mogao da promijeni ekonomiju i ekonomiju u budućnosti. Jedni od najvećih zagovornika Bitcoina su blizanci Kameron i Tajler Vinklevos, koji su poznati po ranoj umiješanosti u razvoj Facebooka.

Osnivač investicione online platform e Angel List, Naval Ravikant, izjavio je da se sve ono što se radi na Wall Streetu može raditi i na Bitcoinu. Isto tako je naveo da sve što cijela industrija radi bi moglo biti lakše učinjeno sa takozvanim „programabilnim novcem“.

Bilo je uspona i padova pri uvjeravanju javnosti i regulatora da odobre virtualnu valutu. Braća Vinklevos i još 20 drugih kompanija koje pružaju usluge virtuelnih valuta, državna kancelarija za finansijsko poslovanje je pozvala da dostave podatke o kontroli pranja novca i o izvorima finansiranja. Braća takođe pokušavaju da pokrenu Exchange Trade Fund za Bitcoin, ali tu ideju još uvijek razmatra komisija za vrijednosne papire.

Prošlog mjeseca je savezni sudija SAD-a donio odluku kojom se Bitcoin smatra važećom valutom, pa su se prošle sedmice Bitcoin posrednici okupili u Velikoj Britaniji kako bi postavili pitanje vladi oko mogućeg službenog regulisanja valute kako bi imala što širu primjenu.

Bonus video: