"Slatke muke"za ljubitelje mobilnih uređaja: Jesen donosi nove modele

Sjutra počinje veliki tehnološki sajam IFA u Berlinu na kojem se očekuju brojni noviteti...
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 10:28h

Korisnici koji tokom sljedećih nekoliko mjeseci razmišljaju o kupovini novog top modela pametnog telefona, phableta ili tableta biće na “slatkim mukama” oko izbora uređaja koji će kupiti jer će tehnološke kompanije tokom septembra predstaviti brojne mobilne uređaje koji će obilježiti jesen. Neke su kompanije svoje napredne modele već predstavile tokom jula i avgusta, pa je tako Nokia predstavila Lumiju 1020, pametni telefon koji radi na mobilnoj verziji Windows OS sa kamerom od čak 41MP, Google i Motorola predstavili su toliko očekivani Moto X, dok je LG predstavio 'hardversku zvijer' G2.

Sjutra počinje veliki tehnološki sajam IFA u Berlinu na kojem se očekuju brojni noviteti – od mobilnih uređaja preko prenosnih i hibridnih računara do velikih Ultra HD televizora.

U brojnim najavama ovog sajma najveću pažnju medija privlači Samsung koji bi na konferenciji zakazanoj 4. septembra, dva dana prije zvaničnog početka sajma, trebalo da predstavi svoj prvi pametni sat Galaxy Gear te novi model najpopularnijeg phableta na svijetu, Galaxy Note 3. O Samsungovom prvom pametnom satu još nema previše informacija te ovaj uređaj najvjerovatnije neće imati zaobljen, već običan ekran, a putem NFC-a ili Bluetootha povezivaće se sa (Samsungovim) telefonima i na njemu će se prikazivati informacije s njih. Osim Samsunga, ovakve satove pripremaju i druge kompanije poput Applea, Googlea i Microsofta, a najviše se očekuje od Appleovog iWatcha kojeg bi ova kompanija najvjerovatnije trebalo da predstavi tokom sljedeće godine.

Samsung priprema i novi model popularnog Notea, telefona čiji je prvi model pokrenuo tržište phableta. Note 3 će imati ekran dijagonale 5,7 inča Full HD rezolucije, radiće na četverojezgrenom Snapdragon 800 ili Exynos Octa procesoru, imaće 3GB RAM-a i kameru rezolucije 13 MP, a navodno bi u prodaji trebalo da se pojavi ubrzo nakon predstavljanja.

Mnogo se na IFA sajmu očekuje od Sonyja koji bi trebalo da predstavi nasljednika jednog od najboljih pametnih telefona ove godine, model Xperia Z1 koji bi trebalo da ima 20MP kameru. Takođe, ova kompanija priprema i kameru (u obliku objektiva) koja će se sastojati od senzora, sočiva i microSD ulaza i koja će se postaviti na telefone i sa njima fotografisati.

Sony razvija napredan senzor i sočiva koji bi trebalo da omoguće snimanje puno kvalitetnijih fotografija (moći će se koristiti i optički zoom) u odnosu na trenutne kamere kakve se nalaze u telefonima pa bi telefoni sa ovim dodatkom u potpunosti mogli da zamijene klasične digitalce.

HTC će u Berlinu predstaviti svoj prvi phablet – model One Max koji je baziran na kvalitetnom hardveru iz hvaljenog modela One, a imaće ekran dijagonale čak 5,9 inča. Prvi phablet planira i Nokia – njihova Lumia 1520 navodno će imati još veći ekran (dijagonale 6 inča), snažan procesor i odličnu kameru. Nokia će ovaj uređaj najvjerovatnije predstaviti na konferenciji krajem mjeseca na kojoj bi trebalo da predstavi i svoj prvi tablet – riječ je o modelu sa 10 inčnim ekranom kojeg su brojni novinari i analitičari već iskritikovali jer glasine kažu da će raditi na nepopularnoj Windows RT verziji Microsoftovog operativnog sistema.

Ljubitelji Applea u ovom mjesecu najviše očekuju 10. septembar kada bi Tim Kuk prvi put trebalo da predstavi dva modela iPhonea – nasljednika popularne petice koji će imati jači hardver, te jeftiniji iPhone 5C za kojeg se očekuje velika potražnja. Mjesec ili dva nakon toga možemo očekivati i nove modele tableta ove kompanije – jači iPad 5 i iPad mini s ekranom retina rezolucije.

Konkurente ovim Appleovim uređajima trebalo bi da ubrzo predstavi i Google koji već neko vrijeme priprema novi model Nexus pametnog telefona i tableta, LG koji sa modelom G Pad napada tržište tableta te Amazon koji bi uskoro trebalo da predstavi tri nova modela Kindle Fire tableta.

Osim navedenih uređaja o kojima su na mreži već objavljene brojne glasine i fotografije i brojne druge kompanije pripremaju svoje tablete, telefone, phablete koje bi trebalo da predstave već na IFA sajmu.

Galerija