Google i Microsoft zajedno tuže američku vladu

"Često se Microsoft i Google drže podalje jedan od drugog… ali se sada držimo zajedno"
3 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2013. 20:17h

Microsoft i Google će zajedno pokrenuti sudski postupak protiv američke vlade nakon što su propali pregovori dvije strane o objavljivanju podataka o zahtjevima američkih obavještajnih službi za uvidom u podatke internet korisnika i insistiranju dvije kompanije da objave broj sudskih naloga koje su na osnovu Zakona o stranim sigurnosnim službama i nadzoru (FISA), vlasti zatražile kako bi dobile uvid u podatke o internet korisnicima, javlja AFP.

Microsoft i Google su tužili vladu na saveznom sudu u julu, tražeći pravo na objavu informacija o zahtjevima vlade na osnovu pomenutog zakona koji omogućava nadzor korisnika stranih internet mreža.

Dvije kompanije su u šest navrata odlučile da vladi produže vrijeme da odgovori na njihov pravni korak, ali “pregovori su završili neuspjehom”, objavio je na svom blogu glavni pravni savjetnik Microsofta Bred Smit.

Prije nego je Edvard Snouden cijelom svijetu objelodanio razmjere špijuniranja američke Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA), nalozi FISA su bili pod takvom oznakom tajnosti da je Microsoftu, Googleu ili drugim kompanijama bilo zabranjeno da uopšte javno priznaju da su dobili sudske naloge

"Često se Microsoft i Google drže podalje jedan od drugog… ali se sada držimo zajedno. Ocjenjujemo da prema američkom ustavu imamo pravo da dijelimo informacije sa širom javnošću", kazao je Smit.

Internet divovi iz Silicijumske doline smatraju da imaju pravo svojim korisnicima daju na uvid kakve to informacije traži vlada i pozivaju se na Prvi amandman američkog Ustava.

Čelnik 16 američkih obavještajnih agencija Džems Klaper u četvrtak se obavezao da će svake godine objavljivati opšti izvještaj o aktivnostima koje se tiču nadzora komunikacija, ali Smit tu inicijativu smatra nedovoljnom i traži podrobnije informacije, kao što je broj naloga za uvid u elektronsku poštu korisnika te kontekst i motiv naloga.

Smit smatra da objavljivanje informacija o vladinim nalozima neće ugroziti nacionalnu sigurnost, a kako su pregovori propali, poručio je, idemo na sud.

Prije nego je Edvard Snouden cijelom svijetu objelodanio razmjere špijuniranja američke Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA), nalozi FISA su bili pod takvom oznakom tajnosti da je Microsoftu, Googleu ili drugim kompanijama bilo zabranjeno da uopšte javno priznaju da su dobili sudske naloge, prenosi HRT.

Bonus video: