Obilježen dan prijevremeno rođene djece

"Imamo prijevremeno rođenu djecu koja nimalo ne zaostaju za svojim vršnjacima, čak su nekad i naprednija, odnosno nadarenija... Većina njih bude dobro. Sada skrećemo pažnju na jedan dio koji mora ozbiljno da se liječi i prati", kazala je pedijatar - neonatolog Instituta za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra, Danojla Dakić
265 pregleda 0 komentar(a)
Roditelji i djeca, Foto: Luka Zeković
Roditelji i djeca, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.11.2018. 11:07h

Svake godine u Crnoj Gori pet odsto beba rodi se prije termina, iako ne postoji precizna statistika.

Pedijatar - neonatolog Instituta za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra, Danojla Dakić, kaže da ta djeca kasnije imaju više zdravstvenih problema, iako se veliki procenat prijevremeno rođenih beba oporavi i kasnije bude i naprednije od vršnjaka koji su rođeni u devetom mjesecu trudnoće.

Ona je juče, na obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, istakla i da se u Crnoj Gori godišnje rodi oko 7.500 beba, dok je ranije na svijet dolazilo i do 10.000 novorođenčadi.

“U nekim državama je procenat prijevremeno rođene djece devet, negdje 10 odsto. Kod nas ne postoji jasna statistika. U Centru za neonatologiju IBD liječi se godišnje oko pet odsto prijevremeno rođene djece”, kazala je Dakić.

Ona je pojasnila da prijevremeno rođene bebe kasnije imaju više problema i da se iz te djece regrutuje najveći broj oboljelih od cerebralne paralize.

“Imamo prijevremeno rođenu djecu koja nimalo ne zaostaju za svojim vršnjacima, čak su nekad i naprednija, odnosno nadarenija... Većina njih bude dobro. Sada skrećemo pažnju na jedan dio koji mora ozbiljno da se liječi i prati”.

Dakićka je kazala da se Dan prijevremeno rođene djece obilježava svuda u svijetu, mnogo ozbiljnije i masovnije.

“Mi u Crnoj Gori nemamo udruženje roditelja prijevremeno rođene djece, a oni su najbolji partner neonatologiji. Neophodno bi bilo da se što prije osnuje, jer su roditelji koji su prošli kroz takvo iskustvo najbolja podrška...”, poručila je.

Dakićka je rekla da su uzroci prijevremenog porođaja razni - od bolesti majke, stanja u toku i prije trudnoće, godina porodilje...

Dan prijevremeno rođene djece juče je na platou ispred Atlas Kapital centra u Podgorici obilježilo i desetak porodica, čiji su mališani nosili balone ljubičaste boje, koja je simbol beba koje su se rodile prije vremena.

Dvadesetsedmogodišnja majka, koja je u aprilu prošle godine rodila djevojčicu prije vremena, kazala je “Vijestima” da je njeno iskustvo veoma teško, ali da savjetuje roditeljima koji prolaze kroz isto da budu optimistični, jer će pozitivna energija uticati na bebu da se što prije oporavi. Njena djevojčica rođena je u šestom mjesecu i provela je 55 dana u inkubatoru na Odjeljenju neonatologije.

“Beba je imala kilogram i po, pa i kilogram, ali smo prošle bez posljedica”, kazala je.

Ona je pohvalila rad osoblja u IBD, istakavši da su bebe koje se tamo liječe na sigurnom i pod svakodnevnom njegom i zaštitom.

Bonus video: