prelazak na alimail

Yahoo ugasio svoj e-mail servis u Kini

Yahoo je korisnicima sa sufiksima @yahoo.com.cn i @yahoo.cn omogućio registraciju i prenos podataka u novi Alimail nalog, gdje će nastaviti da primaju e-poštu
0 komentar(a)
Yahoo, Foto: Scmp.com
Yahoo, Foto: Scmp.com
Ažurirano: 19.08.2013. 18:21h

Yahoo je ugasio svoj e-mail servis u Kini, uz obrazloženje u kojem korisnicima sugeriše prenos naloga na Alibabin e-mail server Alimail. Gašenje e-mail servisa Yahooa u Kini je najavljeno 18. aprila i dio je plana postepenog gašenja servisa u Kini otkad je Yahoo još 2005. godine stekao udio u Alibabi, jednoj od najvećih internet kompanija u zemlji.

Yahoo je korisnicima sa sufiksima @yahoo.com.cn i @yahoo.cn omogućio registraciju i prenos podataka u novi Alimail nalog, gdje će nastaviti da primaju e-poštu.

Yahoo je za 40 odsto udjela u Alibabi 2005. godine platio milijardu dolara, a od tada, Alibaba je izrasla u okosnicu kineskog brzorastućeg e-commerce tržišta. U septembru prošle godine Alibaba je izvršila početni otkup dionica od Yahooa za 7,6 milijardi dolara, dok se preostalih 24% udjela Yahooa u kineskoj kompaniji, koji bi trebali izaći na javnu ponudu u naredne dvije godine, procjenjuje da vrijede oko 14 milijardi dolara.

Osim kroz ulaganja u Alibabu, Yahoo je svoju poziciju na kineskom tržištu učvrstio i nedavnom kupovinom Ztelic, startup kompanije iz Pekinga. Osam Ztelic programera i inženjera pridružilo se istraživačko-razvojnom timu Yahooa u Pekingu, dok je osnivač Ztelic Hao Zheng, koji je ujedno nekad i radio za Yahoo, dobio mjesto upravnika u Pekinškom Global R&D centru.

Preporučujemo za Vas