I to se dešava: Novčana kazna zbog slanja zahtjeva za prijateljstvo

Mladić je kažnjen jer je od ranije imao zabranu kontaktiranja i pristupa toj osobi tako da je slanjem zahtjeva za prijateljstvo prekršio tu zabranu
2 komentar(a)
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.08.2013. 12:51h

Korisnici najveće društvene mreže na svijetu moraju da paze sa kim se povezuju na Facebooku. Ne bi trebalo da budu prijatelji sa šefovima koji na taj način mogu da im gledaju profil i iskoriste podatke, a moraju da paze i na informacije koje objavljuju jer je do sada zabilježen veliki broj slučajeva u kojima su osobe završile u zatvoru upravo zbog objavljivanja statusa ili zbog svoje aktivnosti na Fejsu.

Na Huffington Postu objavili su da je jedan švedski tinejdžer nedavno kažnjen novčanim iznosom od 30 dnevnih dohodaka zbog toga što je jednoj osobi poslao zahtjev za prijateljstvo na Facebooku. Sud sa ostrva Gotlanda ovog je mladića kaznio jer je on još od ranije imao zabranu kontaktiranja i pristupa toj osobi tako da je slanjem zahtjeva za prijateljstvo prekršio tu zabranu.

Osim što je tu osobu kontaktirao putem najveće društvene mreže, on je sreo i na ulici (nije poznato da li je susret bio slučajan ili je namjerno pratio), a iako se ne navodi razlog zabrane pristupa, na The Localu navode da je taj 18-godišnjak još ranije osuđivan zbog seksualnog zlostavljanja žena.

Sličan slučaj zabilježen je prije tri godine na Floridi kada je jedan muškarac svojoj bivšoj ženi (koja ga je ranije optužila za zlostavljanje i takođe je imao zabranu pristupa) poslao zahtjev za prijateljstvo na Facebooku, i pristupio njenom mailu na Yahoou u kojem je promijenio lozinku i sa kojeg je slao mailove. Za razliku od švedskog tinejdžera koji je zbog svog postupka dobio novčanu kaznu, ovaj je Amerikanac zbog kršenja zabrane i kontaktiranja bivše žene putem najpoznatije društvene mreže završio u zatvoru.

Bonus video: