"Korisnici Gmaila ne bi trebalo da očekuju da je njihova pošta povjerljiva"

"Svi korisnici elektronske pošte nužno moraju da prihvate da će njihova pošta biti predmet automatizovane obrade", tvrde u Googleu
7 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2013. 11:38h

Korisnici Gmaila nemaju razloga da očekuju da je njihova elektronska pošta povjerljiva, poručili su iz Googlea u sudskom dokumentu, prenosi Guardian.

Consumer Watchdog, udruženje za zaštitu potrošača koje je otkrilo dokument, Googleovu je izjavu nazvala "zapanjujućim priznanjem". Dokument je izašao na vidjelo nakon što su se Google i kompanije koje se bave srodnim djelatnostima našle pod pritiskom javnosti zbog svoje uloge u prisluškivanju od strane američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA).

"Google je napokon priznao da ne poštuje privatnost. Ljudi bi trebalo da ih uzmu za riječ; ako vam je stalo do privatnosti elektronske pošte, ne koristite Gmail", rekao je Džon Simpson, projektni direktor Consumer Watchdoga.

Google je spornu tvrdnju iznio prošlog mjeseca u pokušaju odbacivanja zajedničke tužbe kojim se tehnološki div optužuje da je pri pretraživanju elektronske pošte sa ciljem personalizacije oglašavanja prekršio zakone o prisluškivanju. Iz Googlea su poručili da tužioci pokušavaju da kriminalizuju uobičajene poslovne prakse koje su otpočetka bile dio Gmailove usluge.

"Svi korisnici elektronske pošte nužno moraju da prihvate da će njihova pošta biti predmet automatizovane obrade", tvrde u Googleu.

Simpson, dugogodišnji kritičar Googlea, tvrdi da, kada šalje pismo putem pošte, ne očekuje da će ga poštar otvoriti i pročitati. Slična očekivanja ima i u slučaju elektronske pošte.

"Kada pošaljem e-mail, očekujem da će biti dostavljen primaocu sa Gmail nalogom na osnovu adrese elektronske pošte; zašto bih očekivao da će Google presresti njegov sadržaj i pročitati ga", pita se Simpson.

Bonus video: