domaći proizvod

Arirang, prvi pametni telefon iz Sjeverne Koreje

Za uređaj Arirang, nazvan po popularnoj korejskoj pjesmi, saznalo se u tokom posjete sjevernokorejskog čelnika Kim Džong-Una fabrici proteklog vikenda
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 10:15h

Sjeverna Koreja, jedna od najzatvorenijih zemalja u svijetu, predstavila je uređaj za koji tvrdi da je multifunkcionalni telefon domaće proizvodnje, prenosi KCNA, zvanična novinska agencija te zemlje.

Za uređaj Arirang, nazvan po popularnoj korejskoj pjesmi, saznalo se u tokom posjete sjevernokorejskog čelnika Kim Džong-Una fabrici proteklog vikenda, izvijestila je agencija. KCNA dodaje da je vođa tokom posjete informisan o "karakteristikama, kvalitetu i pakovanju mobilnog telefona Arirang".

Analitičari smatraju da se ovaj pametni telefon, koji se koristi Googleovim operativnim sistemom Android, najvjerovatnije proizvodi u susjednoj Kini, saveznici Sjeverne Koreje.

Na fotografijama koje je objavila agencija vide se radnici koji pregledaju i pakuju telefone, ali se ne vide proizvodne trake.

Neki analitičari ističu da će vlasti ovim telefonom moći da bolje prate razgovore građana.

Premda Sjevernokorejci žive u najzatvorenijoj zemlji u svijetu, informacione tehnologije za njih nisu potpuna nepoznanica.

Ekonomski razvoj u Sjevernoj Koreji moguć je samo ako ne ugrožava komunistički režim gdje se vlast već tri generacije prenosi sa oca na sina, od osnivača dinastije Kim il-Sunga do danas njegovog unuka Kim Džong-Una.

Intranet, dostupan u veoma maloj mjeri, odsječen je od svijeta i objavljuje samo informacije koje odobri vlast. Pravi internet je namijenjen samo eliti od najviše hiljadu ljudi. Ali, 95 odsto stanovništva nema mobilni telefon, ni intranet.

Preporučujemo za Vas