Herceg Novi: Radovi na obalnom zidu na Savini tek na proljeće

Radovi započeti početkom oktobra, ali Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom koji je investitor radova, nije data dozvola da Šetalištem saobraćaju kamioni velike tonaže koji prevoze kamen za nasipanje
85 pregleda 2 komentar(a)
Savina zid, zid na savini, Foto: Slavica Kosić
Savina zid, zid na savini, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.10.2018. 08:47h

Na Šetalisu Pet Danica na Savini radovi kojim je bilo predviđeno da se “kamenim nabačajem” zaštiti obalni zid od urušavanja biće izvedeni na proljeće. Podsjećamo da su radovi započeti početkom oktobra, ali da Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom koji je investitor radova, nije data dozvola da Šetalištem saobraćaju kamioni velike tonaže koji prevoze kamen za nasipanje.

“S obzirom da na ovoj trasi još nije izvršen tehnički prijem izvedenih radova na izgradnji kanalizacionog kolektora, ne želimo i ne smijemo doći u situaciju eventualnog oštećenja kolektora, što bi moglo prouzrokovati saobraćanje kamiona čija je nosivost mimo ograničene”, objasnila je potpredsjednica Opštine Danijela Đurović.

Kameni obalni zid dug 50-ak metara i visok preko tri metra, između Ćorovića plaže i Golden Bay na Savini, godinama je podlokavalo more i na njemu su vidljive rascjepine.

Zbog radova na kolektoru zid je dodatno destabilizovan, jer je umjesto suvomeđe koja je bila sa unutrašnje strane, nasut pjesak koji će, kroz već vidljive pukotine, more ispirati i tako kameni zid ostaviti bez potpore.

Da bi se ova podzida građena početkom prošlog vijeka kada je uz more izgrađena i željeznička pruga, zaštititla od urušavanja, stručnjaci su ustvrdili da je neophodno sa morske strane postaviti velike stijene koje ublažavaju djelovanje mora i morskih talasa.

Zato je na inicijativu mještana koji pored šetališta imaju kuće i njihove bojazni da bi bez čvrstog oslonca, šetalište, infrastruktura i njihovi domovi mogli da kliznu u more, JP Morsko dobro, nako sprovedenog tendera, sa preduzećem Krušo iz Herceg Novog, polovinom avgusta sklopilo ugovor “na izvođenju radova na izradi kamenog nabačaja u cilju zaštite obalnog zida na šetalištu Pet Danica na Savini zapadno od Ćoroviča plaže”. Vrijednost radova je 23.970 eura, a rok za završetak radova bio je 20 dana .

Iz Opštine su JP Morsko dobru naložili da, ili nađe alternativni način za izvođenje radova, ili usklade težinu vozila i tereta sa važećim propisima, koji zabranjuju saobraćaj za sva teretna vozila preko 5 tona na svim putnim pravcima ispod Jadranske magistrale, što znači i Šetalištem Pet Danica.

Bonus video: