Najstarije guslarsko društvo u Crnoj Gori - “Vuk Karadžić”, obilježilo jubilej

Broj članova je rastao i danas ih ima oko 100, a društvo je od samog osnivanja zadržalo privilegiju osvajanja nagrada
345 pregleda 7 komentar(a)
Guslarsko veče, Foto: Svetlana Mandić
Guslarsko veče, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.10.2018. 08:07h

U Nikšićkom pozorištu sve je bilo u znaku gusala i epske poezije, u slavu onih koji čuvaju tradiciju, ali i pričaju istoriju svirajući na jednoj žici.

Udruženja guslara i epskih pjesnika Crne Gore “Vuk Karadžić” iz Nikšića, najstarije guslarsko društvo u Crnoj Gori, svečanom akademijom obilježilo je pola vijeka postojanja i rada.

U bivšoj Jugoslaviji, od njih je starije jedino guslarsko društvo “Filip Višnjić”, osnovano 1963.

Predsjednik Udruženja Ilija Kustudić prisjetio se da je, kako reče, “klicu začeo” Jovan Čolaković, koji je bio ujedno i prvi predsjednik, a poslije u nekoliko navrata i sekretar.

“Tu su se priključili stari guslari, koji su u to vrijeme imali određeni zamah u ovoj oblasti tako da je društvo zaživjelo u jedno elitno, trofejno društvo, zahvaljujući predanom i odgovornom radu i kontinuitetu”.

Broj članova je rastao i danas ih ima oko 100, a društvo je od samog osnivanja zadržalo privilegiju osvajanja nagrada.

Činjenica ne čudi, istakao je Kustudić, ako se zna da su okosnicu društva nekada činili Milivoje Mujo Nikčević, Mišo Todorović, Jagoš Radović, Baćo Todorović, a danas Branko Perović, Mišo Vujović, Branko Popović…

“Naše društvo je okupljalo i najbolje epske stvaraoce, poput Radovana Bećirovića, Živojina Žike Zvicera, Mika Vučinića, Petra Savića... Da nije bilo ovih ljudi, ne bi bilo ni vođa Udruženja. Predsjednici udruženja činili su maksimum truda da ovo društvo traje neprekidno od svog osnivanja. Ljudi koji su vodili društvo nastojali su da obilježe vrijeme u kojem su djelovali. Tu su Mido Drekalović, Milan Stojović,

Radovan Globarević koji je činio mnogo da se ovo društvo predstavi na širim prostorima, što je sigurno i uspjelo”.

Zato je svečana akademija, smatra on, omaž svim onim članovima koji su dali doprinos da Udruženje “Vuk Karadžić” bude najtrofejnije na prostoru bivše Jugoslavije, ali i obaveza sadašnjim članovima da nastave istim putem.

Kustudić tvrdi da guslama ne prijeti gašenje jer je sve veći broj guslarskih društava i udruženja, ali i guslara.

U programu organizovanom povodom, a koji je organizovan uz podršku lokalne uprave, učestvovali su članovi Udruženja Stojan Šipčić, Đuro Krsmanović, Milan Vujović, Vukan Jovanović, Vaso Đurović, Andrija Knežević, Stevan Miljanić, Branko Popović, kao i gosti Boško Vujačić, Kosta Plakalović, Draško Magdelinić, Draško Malidžan, Stevan Mišo Popović, Milan Filipović i Rajko Žižić.

Bonus video: