Napravljena najmanja Mona Liza na svijetu

Svaki piksel veličine 125 nanometara, na ovoj Mini Lizi, predstavlja precizno isplaniran niz hemijskih reakcija
66 pregleda 0 komentar(a)
Mona Liza, najmanja Mona Liza, Foto: Livescience.com
Mona Liza, najmanja Mona Liza, Foto: Livescience.com
Ažurirano: 08.08.2013. 10:35h

Koristeći novu nanotehnologiju, istraživači su napravili minijaturnu reprodukciju čuvenog portreta, veličine svega 30 mikrometara…

Trećinu debljine ljudske dlake velika je najnovija verzija Mona Lize, koju je napravio tim naučnika sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji, prenosi National Geographic..

Koristeći Mikroskop atomskih sila (MAC), kao i tehniku pod nazivom Termohemijska nanolitografija (TCNL), tim je napravio najmanju kopiju Da Vinčijevog djela ikada.

Svaki piksel veličine 125 nanometara, na ovoj Mini Lizi, predstavlja precizno isplaniran niz hemijskih reakcija. Nova tehnika omogućila je naučnicima da kontrolišu količinu toplote kojoj je izložen svaki piksel i broj novih molekula koji nastaju na svakoj tački.

Više toplote, rezultira stvaranjem većeg broja molekula i svjetlijih nijansi sive. Na ovaj način, tim je napravio sićušnu kopiju Da Vinčijevog najpoznatijeg djela, piksel po piksel.

Ova mikroskopska ujmetnost je u suštini demonstracija tehnike Termohemijske nanolitografije i njene mogućnosti da proizvodi varijacije u koncentraciji molekula na ekstremno malim razmjerama, a istraživači vjeruju da bi TCNL mogla da nađe svoju primenu u različitim granama nanoindustrije i bioinženjeringa.

Proces izrade ove neobične kopije objašnjene je u časopisu Langmuir, a to nije prvi put da se Mona Liza upotrebi u svrhu nauke. Nasa je nedavno reflektovala baš ovaj portret na površinu Mjeseca koristeći moćni laser najnovije tehnologije.

Bonus video: