Ministarstvo finansija i "Budi odgovoran" zajedno protiv sive ekonomije

Rješenje korisnicima omogućava da budu građani-reporteri, te da po principu slikaj i pošalju ukažu na sve nepravilnosti koje primijete
3 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 18:33h

Više od 1.000 aktivnih korisnika i stotinjak prijava koje se odnose na zloupotrebe i nepropisno izdavanje fiskalnih računa i koje su poslate od sredine maja, učinili su projekat Budi odgovoran Vladinim partnerom na projektu “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije”.

Mobilna i web aplikacija „Budi odgovoran“ osvojila je prvu nagradu na takmičenju za izradu najboljeg softverskog rješenja na temu “Transparentnost i odgovornost” na konkursu „Otvorene ideje za Crnu Goru“, koji su organizovali NVO DigitalizujMe i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Mobilnu i web aplikaciju „Budi odgovoran“ putem koje građani mogu da prijave širok spekar neregularnosti iz oblasti javnog života, od nelegalnog odlaganja smeća, preko zloupotreba službenih vozila, kršenja saobraćajnih propisa, do neizdavanja fiskalnih računa i i drugih nepravilnosti koje spadaju u oblast sive ekonomije razvio je Kreativni tim podgoričkog Elektrotehničkog fakultet.

Putem te platforme, građani su od maja, od kada je rješenje dostupno korisnicima, poslali više od 520 prijava, od kojih je najviše onih koje se odnose na kategorije ekologija i nepravilno parkiranje (152, odnosno 160).

Rješenje korisnicima omogućava da budu građani-reporteri, te da po principu slikaj i pošalju ukažu na sve nepravilnosti koje primijete, i to u realnom vremenu. Prijave su pristizale, od početka je jasna bila volja građana da prijave nepravilnosti u društvu.

Problem su, međutim, institucije koje sporo reaguju na slična rješenja, najčešće prebacujući odgovornost sa jedne adrese na drugu, ili odbijajući saradnju sa autorima rješenja nesigurni u to šta će im ovakva vrsta otvorenosti donijeti. Osim što korisnici imaju mogućnost da ocijene prijave drugih korisnika, platforma omogućava korisnicima da daju ocjene i za odgovor institucija nadležnih za procesuiranje prijava.

Račun za ležaljke na plaži Ploče

Među prvima koji je prihvatio saradnju je Biro za odnose sa javnošću crnogorske Vlade, iz kojeg su preuzeli prijave koje se odnose na zloupotrebu službenih vozila. Korisnici su od sredine maja kroz Budi odgovoran platformu poslali 104 takve prijave, od čega je odgovor stigao na osam odsto njih. Uslijedila je saradnja sa Ekološkim pokretom “Ozon” iz Nikšića, zahvaljujući kojem su na prijave korisnika počele pristizati i prvi odgovori iz kategorije ekologija. Takvih odgovora je zasad tek jedan odsto (na 152 prijave) .

Otvorenost Vlade da učini novi korak i prihvati se saradnje u dijelu koji se odnosi na suzbijanje sive ekonomije uliva optimizam da projekti u kojima su građani aktivni učesnici u rješavanju problema nisu neostvarivi.

Osnovni cilj projekta “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije” je da obezbijedi da prijave građana budu na transparentan i ažuran način procesuriane, kao i da odgovarajući dio iznosa izrečenih novčanih kazni, odnosno vrijednosti zaplijenjene robe po prijavama građana bude investiran u svrhe od opšteg društvenog značaja, u skladu sa prioritetom koji im daju građani, odnosno na osnovu glasanja samih građana.

“Kako bi dodatno motivisali građane da ukažu na konkretne slučajeve sive ekonomije, Vlada je odlučila da 50 odsto iznosa kazni izrečenih po prijavama građana bude investirano u svrhe od opšte g dr uštvenog značaja, poput nabavke deficitarne medicinske opreme ili unapređenja uslova u ustanovama socijalne, dječije i zdravstvene zašti - te “, kazao je nedavno ministar finansija Radoje Žugić.

Projekat “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije“ usvojen je na sjednici Vlade prošlog četvrtka

Projekat “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije“ usvojen je na sjednici Vlade prošlog četvrtka, čime je data podrška inicijativi Vladinog Biroa za donose s javnošću i Kreativnog tima Elektrotehničkog fakulteta za objedinjavanje tehničkih, kadrovskih i stručnih resursa javnog sektora, civilnog društva i građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat će se realizovati u periodu od šest mjeseci, a sprovodiće ga međuresorski radni tim zadužen za koordinaciju projektnih aktivnosti i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz razmatranje uključivanja drugih međunarodnih partnera. Ukupan budžet projekta je 66.000 eura. Stalni koordinator Sistema UN u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski je izrazio uvjerenje da će aktivnim učešćem u ovom projektu građani predstavljati značajan resurs i podršku institucijama u borbi protiv sive ekonomije.

“Naročito značajnom smatram okolnost da projekat objedinjuje potencijale i napore državnih institucija, civilnog dr uštva i građana, čime se ostvaruje sinergijski efekat i partnerstvo u rješavaju ovog važnog društvenog pitanja”, kazao je on tokom nedavnog potpisivanja Ugovora o podjeli troškova za finansiranje projekta “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije”.

Galerija

Bonus video: