Otkriven jedinstveni signal mobilnih telefona

Inženjeri su ustanovili da svaki dio u mobilnom telefonu ima izvjestan stepen greške
119 pregleda 2 komentar(a)
SMS, mobilni telefon, Foto: Vo2.co.nz
SMS, mobilni telefon, Foto: Vo2.co.nz
Ažurirano: 02.08.2013. 14:33h

Policajci širom svijeta uskoro bi mogli imati na raspolaganju novo sredstvo za praćenje mobilnih telefona na osnovu njihovog jedinstvenog digitalnog signala, objavio je danas sajt phys.org.

Pošto su razvojem mobilnih telefona policajci razvili nove strategije za hvatanje kriminalaca triangulacijom antena mobilnih operatera, ljudi s druge strane zakona su ubrzo našli način da to izbjegnu - modifikacijom identifikacionog koda telefona ili zamjenom SIM kartica.

Otkrićem naučnika s Tehničkog univerziteta u Drezdenu, ova strategija kriminalaca bi mogla biti preduprijeđena.

Inženjeri su ustanovili da svaki dio u mobilnom telefonu ima izvjestan stepen greške.

Kad se sve ove greške uzmu zajedno, kako se to vidi u digitalnom signalu poslatom antenama, rezultat bi se mogao pročitati kao jedinstveni digitalni signal poput otiska prstiju.

To znači da šta god kriminalci uradili mobilnim telefonima, osim promjene unutrašnjih djelova, njihovi mobilni će nastaviti da emituju jedinstveni signal koji se može razlučiti od ostalih. Preostaje da se telefon locira triangulacijom antena.

Nažalost, piše Phys.org, uređaj za čitanje i prepoznavanje jedinstvenih signala mobilnih telefona je još u fazi razvoja, mada su inženjeri na ovom projektu imali 98 odsto uspjeha u korektnom identifikovanju signala.

Bonus video: