pametni sat

Koliko će Appleov iWatch da promijeni industriju satova?

Apple zapošljava veliki broj radnika, što ukazuje na to da je iWatch zaista stvaran projekat
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2013. 16:27h

Već dugo se spekuliše o Appleovom “pametnom” satu, koji nosi ime iWatch, a koji bi se mogao spajati i koristiti u kombinaciji sa uređajima koji koriste operativni sistem iOS.

Prema posljednjim izvještajima, Apple zapošljava veliki broj radnika, što ukazuje na to da je iWatch zaista stvaran projekat i da nije samo glasina. Pošto se radi o novoj kategoriji proizvoda, iWatch donosi određene probleme, koje Apple pokušava da riješi. Kompanija je zaposlila nekoliko desetina radnika koji rade isključivo na iWatchu, a uređaj bi mogao da se pojavi na tržištu krajem 2014. godine.

Kako ne bi zaostajale za Appleom, kompanije Google, LG i Samsung takođe rade na svojim “pametnim” satovima, dok je Sony svoj “pametni” sat već plasirao na tržište.

Švajcarski proizvođači “old school” satova takođe pomno prate Appleov napredak, ali kako kažu, nisu zabrinuti zbog dolaska novog uređaja na njihov teren. Međutim, analitičari smatraju da bi Appleov sat mogao da donese revoluciju ovog tržišta.

Apple je to činio ranije, a dobar primjer za to je novi način kupovanja muzike. “Bilo bi pretenciozno misliti da ovakav sat neće postati žestoka konkurencija švajcarskim satovima, ali se oni neće takmičiti sa vrhunskim satovima koji čine većinu izvoza”, rekao je Žan-Klod Biver, šef luksuzne švajcarske kompanije “Hublot”, koja pripada francuskoj grupi LVMH.

Prema riječima analitičara kompanije Vontobel, Renea Vebera, oko 87 odsto švajcarskih satova koji se izvoze su skuplji od 1.000 švajcarskih franaka (oko 800 eura). Prema njegovom mišljenju, stvarna prijetnja je usmjerena ka jeftinijim satovima Swatch grupe, svjetskog lidera na tržištu.

Analitičar Džon Koks iz kompanije Kepler rekao je da će dolazak Appleovog iWatcha najviše štete nanijeti brendovima u SAD-u i Aziji.

I kompanija “Tag Heuer ”, koja je u vlasništvu grupe LVMH, u saradnji sa američkom kompanijom “Oracle” namjerava da uđe na tržište “pametnih” satova.

“Tag Heuer” sponzoriše Oracleov “America Cup”, a razvio je sat koji mornarima daje mnoge korisne informacije, uključujući pravac vjetra i nagnutost čamca...

Galerija