Pogledajte kako izgleda novi adut Nokije - Lumia

Lumia 1020 u sebi na određen način sadrži sve što se demonstriralo u PureView granama kada je riječ o fotografiji – ali ne nužno izvedeno kao ranije
67 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2013. 20:17h

Sve što su dosadašnje glasine sugerisale pokazalo se tačnim, nakon što je Nokia odradila službeno predstavljanje svojevrsnog nasljednika modela 808 PureView. Lumia 1020 je upravo ono što su mnogi tražili u “foto-evolucijskom” pomaku sa starog Symbian modela, a možda i više od toga.

Lumia 1020 u sebi na određen način sadrži sve što se demonstriralo u PureView granama kada je riječ o fotografiji – ali ne nužno izvedeno kao ranije.

Dok su oversampling i optička stabilizacija slike jasno u igri, izvedeni su na ponešto drugačiji način. OIS tako čini sistem posebno razvijenih kugličnih ležajeva i motora koji pomažu kod snimanja dužih ekspozicija, ali i snimanju video materijala u hodu.

Sam senzor nije identičan onome koji se mogao pronaći u modelu 808 PureView; mnogi će primijetiti kako je Lumia 1020 mnogo tanja (10.4 mm) i lakša (158g) od debeljuškastog Symbian modela, ali inženjerski zahvati su zbog toga morali da pogode i senzor.

Osim izuzetne kamere, Lumia se ističe i svojim dimenzijama (Foto: Reuters)

Ekipa iz Nokie potvrdila je kako novorazvijeni senzor ima piksele od 1.1 µm (inače 1.4 µm kod 808), a vjerovatno će se s vremenom (i prvim rastavljanjem uređaja) saznati još mnogo detalja.

Kada je o optici riječ, modul čini ukupno šest optičkih elemenata, a objektiv (35mm ekvivalent 25mm u 16:9 ili 27mm u 4:3) ima f/2.2 te mehanički okidač. Lumia 1020 sadrži i ksenonski blic, a iako je ona manjih dimenzija nego je to slučaj na modelu 808PV, kompanija navodi da je riječ o najmodernijoj verziji do sada.

Lumia 1020 stiže s 2GB radne memorije, a korišteni SoC na žalost ostaje identičan onome iz Lumia 92x serije (Qualcomm Snapdragon S4, radnog takta 1.5GHz), što znači da je u igri i zaseban procesor za obradu milijardu piksela u sekundi kad je u pitanju video.

Fizički uređaj zapravo jako podsjeća na već spomenutu seriju uređaja, isključi li se okrugli izbočeni deo sa zadnje strane.

4.5-inčni (Corning Gorilla 3 Glass) ekran uređaja je izveden u AMOLED tehnologiji rezolucije 1280 x 768 piksela, a količina prostora za skladištenje će zavisiti od tržišta (32GB/64GB).

Galerija

Bonus video: