Kim Dotkom optužio Novi Zeland i premijera za špijunažu

Osnivač Megauploada, Kim Dotkom, optužio je premijera Novog Zelanda Džona Kija da je lagao kad je pred parlamentom tvrdio da ne postoji plan da obavještajne agencije špijuniraju stanovništvo
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 15:34h

Osnivač Megauploada, Kim Dotkom, svjedočio je u parlamentarnom komitetu Novog Zelanda kojim predsjedava premijer Džon Ki, na kome se razmatra predlog zakona o reformi obavještajnih službi, a koji je uslijedio poslije otkrića da su vladine agencije nezakonito prošle godine špijunirale tog internet mogula.

To je bio prvi susret "oči u oči" Dotkoma i Kija, čija je vlada pokrenula prošlogodišnje "filmsko hapšenje" biznismena Dotkoma zbog navodne piraterije na internetu.

Dotkom se, kao i uvijek, pojavio obučen u crno "od glave do pete", a u parlament je stigao limuzinom - poslije leta helikopterom od njegovog sjedišta u Oklandu do Velingtona.

Izlaganje je započeo oštrom kritikom na račun premijera Kija, pošto mu je za svjedočenje omogućio samo 15 minuta, umjesto 25 koliko je navodno obećao. Dotkom je tvrdio da je premijer lagao kad je rekao da ne nije znao ništa o Dotkomu prije njegovog hapšenja - u januaru prošle godine u Oklandu.

To hapšenje je izvedeno u okviru šire akcije Sjedinjenih Država protiv piraterije na internetu.

"Vi znate da ja znam...zašto ste pocrvenjeli, premijeru"? - upitao je Dotkom Kija.

Premijer je odgovorio pitanjem Dotkomu: "A zašto se vi znojite"?

Kako izvještava AFP, Dotkomov glas povremeno je podrhtavao dok je pričao kako je bio žrtva vladinog obavještajnog biroa (Government Communications Security Bureau - GCSB) i da smatra da bi predložene reforme olakšale zloupotrebu nadležnosti kad je riječ o nadzoru.

"Trebalo bi da izbjegnemo slijepo praćenje Sjedinjenih Država u mračnoj eri zloupotrebe nadgledanja", rekao je Dotkom, osvrćući se na otkriće bivšeg agenta CIA Edvarda Snoudena o američkom programu za praćenje telefonskih i internet podataka.

Po važećem novozelandskom zakonu, u centru pažnje službe GCSB je da se fokusira na strane službe i sajber-bezbjednost, a eksplicitno joj je zabranjeno da špijunira državljane Novog Zelanda i one koji u toj zemlji imaju prebivalište.

Međutim, prošle godine se pokazalo da su prije hapšenja špijunirali Dotkoma, državljanina Njemačke sa prebivalištem na Novom Zelandu.

Dotkom sada tuži tu obavještajnu agenciju. Premijer Ki negira da bi predviđena reforma dala obavještajcima još veću moć i tvrdi da bi samo trebalo da poboljša saradnju te agencije sa službama poput vojske i policije, s obzirom na "sve kompleksnije sajber-bezbjednosno okruženje".

Ki je rekao da bi reformom GCSB samo dijelila informacije među vladinim agencijama - na isti način kao Dotkom, na čijem sajtu "Megaupload" korisnici dijele fajlove.

Dotkom je s rezignacijom odbacio Kijevo poređenje: "Na 'Megauploadu' vi dijelite fajl, a na špijunskom GCSB dijele se privatne informacije građana na koje nemaju pravo. Razlika je ogromna!"

Galerija

Bonus video: